REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 08 gru 2015 09:06
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Arsenał Poznań, fot. modelina architekci
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu
Trzy pracownie stworzyły koncepcję Galerii Arsenał w Poznaniu

Projekt przebudowy oraz rozbudowy Galerii Miejskiej Arsenał i WMW powstał we współpracy grupy architektów z mode:lina architekci, Pracowni Architektonicznej Poznań_Projekt oraz AREN architecs.

REKLAMA

W chwili obecnej w Poznaniu aktywna jest tylko jedna arteria piesza - uliczka Jana Baptysty Quadro stanowiąca oś widokową na połączeniu ulic Wronieckiej i Wrocławskiej. Założeniem jest aktywizacja dwóch ulic do niej równoległych (ul. Kurzanoga i pasaż za Odwachem), tak by ożywić kwartał zabudowy wewnątrz rynku, oraz symbolicznie przywrócić przecinającą je niegdyś „crux”.

Właśnie dlatego, projekt przebudowy, w szacunku do wartości zastanej i historycznej prawdy, ma za zadanie w pełni aktywizować przestrzeń i przy pomocy wprowadzenia nowych funkcji oraz nowoczesnych rozwiązań przestrzennych eksponujących aktywność użytkowników, zachęcać do eksplorowania tej części rynku.

Architekci jako pierwsze założenie projektowe obrali wykorzystanie potencjału pasażu między budynkami Arsenału i siedziby Wielkopolskiego Muzeum Wojskowego, jako reprezentacyjnego wnętrza miejskiego.

- Podtrzymana zostaje obecna forma, proporcja zabudowy oraz rytmika podziałów. Głównym formalnym gestem pozostaje wyznaczenie granic wnętrza pasażu szlachetnym, złocistym kolorem - mówi Paweł Garus, architekt z mode:lina architekci.

Kolejnym etapem było połączenie zalet osi urbanistycznej z możliwością stworzenia Pasażu Kultury poprzez obniżenie przejścia o jedną kondygnację. - Takie rozwiązanie w naturalny sposób generuje formę widowni (szerokie schody) i sceny (podłoga pasażu), wykorzystywanych podczas odbywających się w pasażu kultury imprez masowych - dodaje architekt.

Elewację powstałej w ten sposób uliczki na poziomie -1 architekci wykorzystali do utworzenia w tym miejscu historycznej funkcji sukiennic - niewielkich komercyjnych powierzchni usługowych.

Dodatkowa, bardzo zróżnicowana funkcja oraz obfity mebel urbanistyczny jakim są schody zawsze stanowią miejsca koncentracji przechodniów.

Obecnie funkcjonujące wejścia do galerii i muzeum są nieczytelne z płyty rynku, oraz żadna z placówek nie dysponuje powierzchnią reprezentacyjnego foyer. W celu czytelnej identyfikacji wizualnej obiektu, wprowadzono dodatkowe, ażurowe piętro między budynkami Arsenału oraz WMW - czytamy w opisie projektu.

Kompleks zyskuje dwupoziomową przestrzeń Pasażu Kultury zaczynającą się na poziomie -1 oraz przestronne foyer, będące łącznikiem na poziomie +1.Wspomnianym już ważnym elementem jest także zapomniana oś między ulicą Franciszkańską i Woźną, czyli tzw. "crux".

Koncepcja zakłada kładkę pieszą łączącą dwa budynki na poziomie +2 stanowiącą dojście do dodatkowej powierzchni wystawienniczej zlokalizowanej na tym poziomie oraz taras widokowy.

Całość wnętrza miejskiego przykryta jest szklanym dachem, tak by umożliwić jak największe doświetlenie oraz utrzymać widok na ratusz z wnętrza pasażu.

Projekt: Przebudowa oraz rozbudowa Galerii Miejskiej "Arsenał" i WMW
Design: Pracownia Architektoniczna POZNAŃ-PROJEKT
Pracownia Architektoniczna AREN architects
Pracownia Architektoniczna mode:lina architekci
Lokalizacja: Poznań
Powierzchnia: 5500 mkw.
Faza projektu: Koncepcja

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.