REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

W Kielcach powstanie imponujący biurowiec. To projekt APA Wojciechowski

  • Autor: UM Kielce
  • 03 lut 2017 13:28
W Kielcach powstanie imponujący biurowiec. To projekt APA Wojciechowski
Zadania podjęła się znana pracownia architektoniczna APA Wojciechowski Architekci fot. UM Kielce
W Kielcach powstanie imponujący biurowiec. To projekt APA Wojciechowski
W Kielcach powstanie imponujący biurowiec. To projekt APA Wojciechowski

Już w tym roku rozpocznie się realizacja jednej z kluczowych dla Kielc inwestycji na rynku biurowym. Za projekt odpowiada pracownia APA Wojciechowski Architekci. Projekt budynku biurowca wygląda imponująco.

REKLAMA

Biurowiec powstanie w ścisłym śródmieściu. Chodzi o część budynku dawnego Uniwersytetu przy ul. Leśnej w sąsiedztwie budynku Urzędu Miasta, ZUS-u i wielopoziomowego parkingu miejskiego. Urząd Miasta zajmie część nieruchomości dawnego Wydziału Fizyki UJK. Pozostała część budynku przeznaczona będzie do rozbiórki, aby zrobić miejsce na nowy obiekt. Opracowano koncepcję architektoniczną biurowca spełniającego standardy klasy A. Zadania podjęła się znana pracownia architektoniczna APA Wojciechowski Architekci.

Jak informuje oficjalny portal miejski Kielc, w wyniku prac koncepcyjnych powstała propozycja budynku biurowego wpisującego się w historyczną strukturę urbanistyczną miasta. Nowy obiekt odnosi się do wysokości pierzei istniejących budynków, pojawiających się w sąsiedztwie podziałów fasadowych oraz szanuje skalę okolicznych zabudowań. Na podstawie analizy istniejącego układu urbanistycznego zaprojektowano budynek 7-kondygnacyjny o całkowitej pow. 16 tys. mkw.  Powierzchnia najmu wyniesie 12 tys. mkw. Dostępny będzie także parking podziemny o pow. 4,5 tys. mkw.

Potrzeba nawiązania do charakteru i rozmiarów okolicznej zabudowy skłoniła projektantów do wycofania strefy przyziemia oraz dwóch ostatnich kondygnacji, co podzieliło bryłę budynku na kilka mniejszych części, optycznie zmniejszając jej wysokość. Dzięki wycofaniu parteru, przed wejściem do budynku powstał także niewielki plac, który może znacząco poprawić jakość przestrzeni znajdującej się przed budynkiem. W wyniku wielu analiz budynek zaprojektowany został na planie litery U. Jego elewacja będzie mogła być w dużym stopniu przeszklona, co nada jej lekkości i pozwoli na dobre doświetlenie wnętrz. Przyjęte rozwiązania w zakresie architektury obiektu oraz jego obsługi pozwolą na optymalne zagospodarowanie działki. Proponowane zagospodarowanie terenu wokół budynku da też możliwość połączenia ciągiem pieszym ulicy Leśnej z deptakiem nad Silnicą. Jego brak jest obecnie bolączką tej części śródmieścia, a ponadto mógłby on pełnić funkcję atrakcyjnej przestrzeni publicznej. Przestrzeń biurowa została zaprojektowana jako biura typu „open space” z możliwością podziału na mniejsze jednostki - na etapie aranżacji wnętrz przez przyszłych najemców. Ponadto na każdej kondygnacji zaprojektowano część ogólnodostępną stanowiącą przestrzeń hallu windowego wraz z zespołem toalet i pomieszczeń pomocniczych. W parterze budynku przewiduje się usługi, handel oraz gastronomię. Ponieważ nie ma planu zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu, miasto w oparciu o projekt koncepcyjny uzyskuje obecnie decyzję o warunkach zabudowy.

Po uzyskaniu warunków zabudowy miasto ogłosi przetarg na oddanie nieruchomości w użytkowanie wieczyste z określeniem funkcji budynku, a także terminu zabudowy nieruchomości, co pozwoli na sprawną realizację inwestycji.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY