REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Warszawski skwer powróci do życia w designerskim stylu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 13 kwi 2017 11:09
Warszawski skwer powróci do życia w designerskim stylu
Skwer przy Pedecie

Kilka stref tematycznych, plac zabaw dla dzieci, nowe nasadzenia i oświetlenie, to tylko niektóre propozycje zmian na skwerze przy dawnym Pedecie. Na podstawie warsztatów dla mieszkańców powstała koncepcja rewitalizacji tego tętniącego niegdyś życiem terenu. Teraz projekt będzie konsultowany.

REKLAMA

Skwer przy dawnym Pedecie był kiedyś ważnym elementem dzielnicy. Był miejscem spotkań mieszkańców, mieściły się tam kino W-Z oraz bar „Wenecja”. Dziś przestrzeń u zbiegu ul. Młynarskiej i Wolskiej wymaga modernizacji, aby odzyskała swój dawny blask. Gotowa jest już wstępna koncepcja zagospodarowania tego terenu.

Opracowanie zakłada podział skweru na strefy tematyczne: rekreacyjną, parkową, wydarzeń sąsiedzkich oraz animacji. Dzięki temu skwer będzie atrakcyjny zarówno dla seniorów, młodzieży jak i rodziców z dziećmi. W strefie rekreacyjnej planowany jest plac zabaw dla dzieci oraz rodzaj polany, na której można byłoby organizować różnego rodzaju aktywności. Wschodnią część skweru tworzy szeroka aleja, która może być wykorzystana jako miejsce różnego rodzaju animacji, np. sportowych i kulturalnych. Na skwerze byłoby również miejsce na czasowe wystawy plenerowe. Natomiast niepowtarzalny klimat temu miejscu nadawałoby wyjątkowe oświetlenie sznurowe. Sznury kolorowych lamp nawiązujące do oświetlenia tarasu w dawnym Barze Wenecja.

Rewitalizacja skweru to również likwidacja barier architektonicznych, nowe nasadzenia drzew, krzewów i roślin ozdobnych, a także elementy małej architektury – ławki, siedziska, stojaki rowerowe oraz kosze na śmieci.

- Koncepcja powstała w ramach projektu ODNOWA i została przygotowana przez Łukasza Kowalskiego we współpracy z Fundacją Na Miejscu. Opracowanie jest wynikiem ubiegłorocznych warsztatów przeprowadzonych wspólnie z mieszkańcami okolic skweru. - Pomysły dotyczące przyszłego zagospodarowania skweru zostały ujęte w prezentowanej koncepcji – mówi Krzysztof Strzałkowski, burmistrz dzielnicy Wola.

Uwzględnione zostały również audyty dostępności okolicy dla pieszych, seniorów, rodziców i wózków jakie Fundacja Na Miejscu zrealizowała w roku 2016, w partnerstwie z firmą Skanska.

- Budując nasze projekty biurowe zawsze staramy się wyjść poza ich granice i współpracować z lokalną społecznością. Podczas audytu prowadzonego przez Fundację na Miejscu mieszkańcy wskazali skwer, jako miejsce wymagające nowej odsłony. Dzięki przychylności władz dzielnicy Wola zgłoszone propozycje mają możliwość faktycznej realizacji. Pokazujemy razem, że dzięki wspólnemu zaangażowaniu gospodarzy miejsca, partnera społecznego oraz prywatnego inwestora możemy zrobić wiele dobrych rzeczy. Cieszymy się, że możemy przyczynić się do nadania temu miejscu nowego, przyjaznego charakteru – mówi Krzysztof Wilczek, dyrektor regionalny w Skanska Property Poland.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY