REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000

  • Autor: Atelier 8000
  • 30 paź 2014 14:49
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Kežmarská chata, projekt schroniska górskiego: Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000
Wielka kostka Rubika leży w Tatrach - to projekt Atelier 8000

Czeska pracownia Atelier 8000 przygotowała koncepcję nowej Kezmarskiej chaty na potrzeby międzynarodowego konkursu organizowanego przez stowarzyszenie "Kežmarská chata". Mimo, że projekt nie wygrał konkursu to wzbudził niemałe zainteresowanie. Oryginalna bryła przypominająca kostkę Rubika nie będzie leżeć w Tatrach, ale projekt jest wizjonerski. Zobaczcie galerię wizualizacji prezentującą obiekt.

REKLAMA

Do konkursu zgłoszono 95 projektów z całej Europy. Jednym z nich był projekt czeskiej pracowni Atelier 8000, która nie zajęła żadnego miejsca, ale jej oryginalny projekt wzbudza emocje. Pierwsze miejsce zajęła pracownia Architecti.cz.

Projekt Atelier 8000 to budynek w kształcie sześcianu ułożony na jednym z wierzchołków. Ma na celu wywołanie uczucie lekkości u obserwatorów, a dodatkowo zapewnienie, że śnieg nie będzie zalegał na dachu budynku. Projekt ma naturalnie komponować się z krajobrazem wysokich Tatr. Dzięki takiej pozycji, w jakiej architekci usytuowali budynek, jest on widoczny z daleka. Elewacja ze szkła daje wrażenie przejrzystości. Dodatkowo na elewacji budynku zamontowane mogłyby być panele fotowoltaiczne, dzięki którym schronisko zyskałoby energię. Konstrukcja mogłaby być zbudowana z belek drewnianych z modrzewia, klejonych warstwowo. System fasadowy z aluminium zaprojektowano na zasadzie kwadratowych paneli. Poszczególne elementy elewacji zostały zaprojektowane w wymiarach 1 x 1 m, co pomogłoby w montażu i transporcie.

Nowe schronisko w swojej koncepcji ma wejście dla personelu, garaż na skuter śnieżny, schowki na narty, suszarnię, restaurację, toalety, a także pokoje dla gości oraz miejsce do medytacji, modlitwy.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY