REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 08 lis 2017 09:00
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Liko-Noe, fot. BoysPlayNice
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec
Współczesna Arka Noego? Oto supernowoczesny i zielony biurowiec

W Czechach zbudowano eksperymentalny budynek. Jest samowystarczalny, pokryty pionowymi ogrodami i znajduje się tuż przy wodzie. Budynek Liko-Noe, który samą nazwą nawiązuje do biblijnej opowieści o Arce Noego, zaprojektowało studio Franek Architects.

REKLAMA

Czeskie studio Franek Architects ma na koncie śmiałe projekty zrealizowane dla jednostek naukowych, gdzie ekologia odgrywała duże znaczenie. Tym razem pracownia zaprojektowała centrum innowacji dla rodzimej firmy Liko-S. Inwestorowi zależało na tym, aby obiekt był jak najbliżej natury - czerpał energię ze słońca i z ziemi, a także był niezależny od miejskiej sieci dystrybucyjnej.

Być eko

W projekcie postawiono na liczne ekologiczne technologie. Sama konstrukcja budynku jest energooszczędna. Budynek Liko-Noe zbudowano z prefabrykowanych konstrukcji z drewna. Specjalnie przygotowane panele złożono w ciągu jednego miesiąca na placu budowy. Elewację zdobią wertykalne ogrody, zaś ściany fundamentowe są monolityczne, czyli odlane z betonu.

Architekci zastosowali również w projekcie ściany fototermiczne, które używane są jako źródło energii odnawialnej służącej do ogrzewania obiektu. W budynku może wychwytać i ponownie wykorzystać całą zużywaną wodę, stąd m.in. instalacje do gromadzenia i oczyszczania ścieków, a także do wykorzystania deszczówki. Co ciekawe, oczyszczanie ścieków opiera się na naturalnej filtracji przez rośliny rosnące w zbiorniku retencyjnym.

Stojąc przed Liko-Noe nie postrzegamy samego budynku, ale naturę w całej okazałości i jej majestacie. Dzieje się tak dzięki pionowym ogrodom i ponadwymiarowym oknom, które wprowadzają naturę do wnętrza. Projekt spod kreski Franek Architects jest naprawdę niezwykły, nie tylko pod względem technicznym, ale też wizualnym – organiczna forma zachwyca. Architekci i świadomy inwestor udowodnili, że możliwe jest budowanie obiektów przemysłowych i biurowych tak, aby nie obciążać środowiska i nie ingerować w zastały krajobraz, a przy tym stworzyć przyjazne i inspirujące miejsce do pracy.

Lokalizacja: Slavkov pod Brnem, Czechy, projekt: Zdeněk Fránek – Fránek Architects, powierzchnia: 249 mkw., zdjęcia: BoysPlayNice

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY