REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wybrano zwycięski projekt na ekociepłownię w Olsztynie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 11 sty 2016 15:30
Wybrano zwycięski projekt na ekociepłownię w Olsztynie
Projekt ekociepłowni w Olsztynie, autor: arch. Maciej Powązka
Wybrano zwycięski projekt na ekociepłownię w Olsztynie
Wybrano zwycięski projekt na ekociepłownię w Olsztynie
Wybrano zwycięski projekt na ekociepłownię w Olsztynie
Wybrano zwycięski projekt na ekociepłownię w Olsztynie

Mieszkańcy Olsztyna, poprzez głosowanie, zdecydowali jak będzie wyglądać nowa ekociepłownia. Wybierali spośród trzech wytypowanych wcześniej projektów. Zwyciężyła propozycja Biura Architektonicznego Macieja Powązki.

REKLAMA

Od 4.12.2015 do 20.12.2015, przez 16 dni trwał plebiscyt na wybór jednego z projektów ekociepłowni.

30 grudnia ub. roku komisja plebiscytowa przeliczyła wszystkie nadesłane głosy. Wynik
ukształtował się następująco:

I miejsce: Koncepcja nr 3, autor: Biuro Architektoniczne Maciej Powązka (2769 głosów)

II miejsce: Koncepcja nr 2, autor: Studio Form Architektonicznych Pantel (1446 głosów)

III miejsce: Koncepcja nr 1, autor Biuro Architektoniczne "Deja Architekci s.c." (648 głosów)

Wybrana w Plebiscycie koncepcja zostanie dołączona do dokumentacji projektu i będzie podstawą do opracowania projektu architektonicznego obiektu nowej elektrociepłowni.

Opis zwycięskiego projektu:

Celem projektu jest wpisanie kubatury obiektów w zastany krajobraz - obserwując teren przeznaczony pod inwestycję  zauważalny jest przede wszystkim brak zieleni wysokiej. Cały obszar stanowi niską, zieloną, trawiasto-krzewiastą powierzchnię. Stąd elementem przewodnim koncepcji jest „źdźbło trawy” , symbolizujące z jednej strony niezwykłą wiotkość i delikatność, a z drugiej niezwykłą siłę przetrwania.

Według architekta Macieja Powązki, elementy „Instalacji” stanowią w przenośni szare, nieregularne wielościany, kojarzące się jednej strony z cywilizacją – materiałem wykończeniowym jest beton - a z drugiej z naturą – kształty brył przypominają porozrzucane w terenie kamienie.

Elewacje zostały „poprzecinane” dynamicznymi wcięciami w kolorze zieleni, przywodzącymi na myśl wyrastające spod leżących brył źdźbła traw właśnie. Natomiast kominy, będące niezbędnym elementem spalarni odpadów, zostały jakby zamknięte w drewnianych skrzyniach. Stanowią w ten sposób elementy uzupełnienia krajobrazu w „zieleń wysoką” - stanowiąc jakby wyrastające zdrewniałe pędy młodych krzewów - czytamy w opisie projektu.

Aby odróżnić część przemysłową obiektu od części biurowej, ta druga została zaprojektowana jako przeszklony, o regularnych kształtach prostopadłościan, zawieszony nad ziemią. Do biur można dostać się windami z hallu znajdującego się w poziomie przyziemia.

Część biurowa jest stylistycznie odrębna w jednym celu: aby osoby zmierzające tylko do biura nie mogły pomylić go z innym obiektem.

Zewnętrzne ściany warstwowe składają się z nośnej osłony żelbetowej, warstwy izolacyjnej z poliestyrenu grubości 15cm oraz warstwy osłonowej z betonu architektonicznego gr 12cm.

Elementy wykończenia ściany warstwowej betonu architektonicznego „kłosy traw” wykonane z płyt PLEXI (PMMA) barwione w kolorach zieleni podświetlane od wewnątrz.

Okładzina konstrukcji klatki komina jak i ściana warstwowa nastawni, maszynowni i zespołu wejściowego z wykończeniem żaluzją z listew drewnianych – lameli ze świerka lub modrzewia syberyjskiego wybarwianego w kolorach brązu i bieli.

Część biurowa oraz zespoły wejściowe wykończone system fasadowym słupowo – ryglowym wykończony szkleniem strukturalnym barwionym w masie w kolorze szarym.

Wykończenie osłon przestrzeni technicznej nad maszynownią oraz magazynów popiołów i sorbentów  - z siatki fasadowej perforowanej o prześwicie min. 40 proc.

 

 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY