REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Wyrazista gra świateł w projekcie siedziby Rockpanel

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 16 kwi 2015 11:06
Wyrazista gra świateł w projekcie siedziby Rockpanel
fot. Siedziba Rockpanel
Wyrazista gra świateł w projekcie siedziby Rockpanel
Wyrazista gra świateł w projekcie siedziby Rockpanel
Wyrazista gra świateł w projekcie siedziby Rockpanel
Wyrazista gra świateł w projekcie siedziby Rockpanel
Wyrazista gra świateł w projekcie siedziby Rockpanel

W Holandii, w miejscowości Roermond, znajduje się wyjątkowy budynek – siedziba firmy Rockpanel, będącej częścią grupy Rockwool. Obiekt został zaprojektowany przez architekta Luca Nooijena z uznanego holenderskiego biura Architecten aan de Maas.

REKLAMA

W projekcie na szczególną uwagę zasługuje elewacja siedziby firmy Rockpanel. - Wyrazista, ale bez kakofonii kolorów i kształtów. Jednocześnie dyskretna - podkreśla projektant. Architekt przyznaje, że poszukiwał motywu przewodniego dla swojego projektu. - Znalazłem go w procesie produkcyjnym płyt Rockpanel, podczas zwiedzania fabryki. Pierwsza część procesu produkcyjnego przemówiła do mojej wyobraźni. Ogrzewanie i topienie bazaltu oraz nawijanie nici wełny skalnej tworzącej kamienny koc. Płynna substancja dosłownie przelatuje nad kołami maszyny i zastyga tworząc kamienne włókna. Fascynujący obraz, który miałem przed oczami podczas projektowania budynku - wspomina.

Architekt wykorzystał różne elementy wykończeniowe, aby odzwierciedlić w fasadzie budynku poszczególne elementy procesu produkcji płyt fasadowych ze skalnej wełny Rockwool. Aby zobrazować proces ogrzewania i kręcenia nici wełny skalnej na części elewacji zaprojektował szarą fasadę przeplataną wgłębieniami w pomarańczowym kolorze, o nieregularnych liniach. Gra świateł nadaje fasadzie zmienny wygląd o różnych porach dnia i nocy. W ciągu dnia szara warstwa wybija się na pierwszy plan, natomiast po zmierzchu szary wtapia się w noc, a na pierwszy plan wychodzi warstwa pomarańczowa. Kolor pomarańczowy symbolizuje żarzące się włókna wełny skalnej. Efekt jest dodatkowo podkreślony przez oświetlenie umieszczone pod szarą warstwą, które dodatkowo ożywia nieregularne linie. Architekt zaprojektował także efektowne otwory w najwyższej, szarej warstwie elewacji, aby stworzyć dodatkowe napięcie w projekcie.

Kolejnym  wyzwaniem dla architekta były zróżnicowane funkcje, jakie musiał spełniać budynek – kompromis pomiędzy halami produkcyjnymi i biurami. Nooijen postawił na kontrast pomiędzy częścią przemysłową i biurową – pod fasadą ukryty jest mur z cegły z kilkoma otworami, dodatkowo podkreślonymi przez projektanta poprzez ich obramowanie. Stamtąd wynurza się właściwa część budynku. Fasada sprawia wrażenie monumentalnej, ale jednocześnie ma głębię i jest niezwykle trwała – Gdy jestem w okolicy i mijam ten budynek, za każdym razem moją uwagę zwraca trwałość fasady. Jest tak nowa i nieskazitelna, jak wtedy gdy była wybudowana – podkreśla Luc Nooijen.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY