REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

www.kanlux.pl
×

Szukaj w serwisie

Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 21 paź 2016 09:40
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
fot. mat. prasowe
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant
Wyspa Nauki w Kownie - taki pomysł miał polski projektant

Konkurs na projekt Narodowego Centrum Innowacji w Kownie, znanego jako Wyspa Nauki, dobiegł końca. Wśród zgłoszonych prac była też koncepcja biura BXBstudio Bogusław Barnaś. Projektu nie nagrodzono, ale i tak warto przyjrzeć się przygotowanej koncepcji - zdradzamy jej szczegóły.

REKLAMA

W konkursie wyróżniono trzy biura architektoniczne: SMAR Architecture Studio (Australia i Hiszpania), SimpsonHaugh and Partners (Wielka Brytania) oraz Donghua Chen Studio (Chiny), z którymi rozpoczną się negocjacje. Z tych rozmów ma wyłonić się ostateczna koncepcja Wyspy.

W konkursie udział wzięła też polska pracownia BXBstudio Bogusław Barnaś

- Projekt Science Island łączy w sobie tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami, kształtując nowy obraz Kowna jako Litewskiej stolicy innowacji. Budynek wraz ze swoim otoczeniem tworzy główną, centralną oś całego założenia otwierającą się na zabytkowy most łączący stare miasto z dzielnicą przemysłową - mówi projektant.

Według projektu przygotowanego przez polskie biuro oś kompozycyjna, wzbogacona ścieżką doświadczeń, zakończona została heliostatem który odbija promienie słoneczne kierując je do wnętrza budynku. Ścieżka doświadczeń składa się z eksponatów generujących energię elektryczną podczas interakcji z odwiedzającym. Wykorzystywana jest ona do oświetlenia wyspy tworząc niepowtarzalna atmosferę, oraz przekształcając ją w eksperyment naukowy.

Głównym założeniem projektu było stworzenie bryły budynku, która nie zakłóci naturalnego charakteru wyspy, wzbogaci ją o nowe funkcje oraz podniesie atrakcyjność całego obszaru. Bryła budynku nawiązuje do litewskich grodzisk, jednocześnie zapewnia doskonałe otwarcia widokowe w kierunku historycznej części Kowna, nie zakłócając komunikacji pomiędzy miastem a planowanym centrum konferencyjnym. Czysty układ funkcjonalny oparty został na ortogonalnej siatce. Podwójna fasada zwiększa izolacyjność termiczną zimą oraz poprawia przewietrzanie budynku latem. Fasada odbija nadmiar promieni słonecznych dzięki zastosowaniu blaszek wykonanych z bimetalu, które odkształcając się pod wpływem temperatury przesłaniają przeszklenia w elewacji.

Budynek posiada trzy atria, nawiązujące do żywiołów: słońca, wiatru i wody, które swoją formą oraz technogią stanowią obiekt ekspozycyjny o charakterze eksperymentalno-edukacyjnym zmiennym w czasie. Pierwszym z nich jest atrium wiatru przewietrzające główny hol muzeum, wykorzystując różnicę ciśnień wynikającą z odpowiedniego ukształtowania dachu, wpływającego na kierunek wiatru. Jego forma wzbogacona została fasadą kinetyczną umożliwiającą ukazanie ruchu powietrza wywiewanego z wnętrza. W czasie chłodniejszych miesięcy atrium zamykane jest lekkim pneumatycznym dachem gwarantującym szczelność oraz odpowiednią izolacyjność. Kolejną przestrzenią jest atrium wody. Jego otwarty taras widokowy zbiera wodę opadową która wykorzystywana jest później w eksperymentach naukowych oraz, jako tło do projekcji. Ostatnią przestrzenią jest atrium słoneczne zawierające w sobie planetarium, które rozprasza światło wprowadzone do wnętrza przez heliostat, tworząc wielokolorową, ekspresyjną grę światła.

Stała wystawa muzeum skupia się na pokazaniu interakcji pomiędzy człowiekiem, maszyną i naturą. Muzeum wzbogacone jest przestrzenią dla wystaw czasowych, która otwiera się na otoczenie ukazując część ekspozycji przechodniom.

 

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś

Zespół: Bogusław Barnaś, Mateusz Binkowski; Anna Hydzik; Martyna Tomsińska, Hanna Podladowska, Hubert Augustowski

Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś

Lokalizacja: Kowno, Litwa

Data: 2016

Powierzchnia działki: 279173 m2

Powierzchnia użytkowa: 15678 m2

Powierzchnia zabudowy: 7527 m2

Klient: City of Kaunas



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY