REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 11 paź 2016 14:10
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
fot. mat. prasowe
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie
Za kulisami projektu Aqua Park w Lublinie

- Dominantą basenu rekreacyjnego i placu centralnego jest szklana kula. Łamany sufit na basenie rekreacyjnym za tą kulą spełnia zadanie dekoracyjne i akustyczne - opowiada Paweł Tiepłow, architekt największego kompleksu pływackiego Polski Wschodniej.

REKLAMA

Aqua Park w Lublinie to najnowszy i największy kompleks pływacki w Polsce Wschodniej. Centralną część obiektu stanowi basen olimpijski o długości 50 metrów. Widzowie mogą obserwować pływaków z trybun, na których znajduje się 2100 miejsc. Obiekt ten w skali kraju wyróżnia kanał przepływowy z przeciwprądem do doskonalenia techniki pływania i badania wydolności. W skład nowoczesnego kompleksu wchodzi „strefa wody”, czyli wodny plac zabaw dla dzieci, niecki z hydromasażem i urządzeniami napowietrzającymi, trzy zjeżdżalnie, dwie wanny jacuzzi, rwąca rzeka na zewnątrz obiektu i basen zewnętrzny. W nowoczesnym budynku mieści się także saunarium oraz siłownia ze strefą do treningu kardio i cross.

 Na szczególną uwagę zasługuje nietuzinkowa bryła obiektu.

- Dominantą basenu rekreacyjnego i placu centralnego jest szklana kula. Łamany sufit na basenie rekreacyjnym za tą kulą spełnia zadanie dekoracyjne i akustyczne. Jego łamany w przekroju kształt promieniście rozchodzący się od kuli - podkreśla znaczenie kompozycyjne kuli, dodatkowo dobrze rozprasza światło i dźwięk. Wszystko to było możliwe, dzięki zastosowaniu płyt z wełny skalnej Rockfon Sonar – mówi Paweł Tiepłow, architekt obiektu.

 Projekt stanowił duże wyzwanie dla wykonawców.

- Nigdy wcześniej nie wykonywaliśmy tzw. łamanego sufitu. Płytę Sonar D 2400 x 600 montowaliśmy w konstrukcji krzyżowej w pełnym systemie, czyli z konstrukcją Rockfon T24 w klasie D odporności na korozję, stosując klipsy spinające. Jej mocną stroną jest to, że została wykonana z wełny, która nie kruszy się, nie pyli i co najważniejsze jest lekka – mówi Marcin Sulowski, wykonawca sufitu z firmy Pumar Serwis.

- Płytę montowaliśmy w konstrukcji ukrytej. Niemałej dokładności wymagało wyosiowanie sufitu tak, aby zachować symetrię i proste linie brzegowe. Sufit jest zwężany, przechodzi od wąskiego do szerokiego – uzupełnia Krzysztof Sowa, wykonawca z firmy Techmar.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY