REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zabytkowa willa odzyska blask według projektu 9780 Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 20 lip 2015 13:18
Zabytkowa willa odzyska blask według projektu 9780 Architekci
Wizualizacja willi w Gliwicach, projekt 9780 Architekci
Zabytkowa willa odzyska blask według projektu 9780 Architekci
Zabytkowa willa odzyska blask według projektu 9780 Architekci
Zabytkowa willa odzyska blask według projektu 9780 Architekci

Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna kupiła budynek z lat 20. XX wieku, położony w Gliwicach przy ul. Rybnickiej 29. Zorganizowała konkurs architektoniczny, aby temu zabytkowemu obiektowi przywrócić dawny blask. Stanie się to według projektu biura 9780 Architekci.

REKLAMA

Od końca II wojny światowej, aż do początku XXI wieku budynek z lat 20. XX wieku, położony w Gliwicach przy ul. Rybnickiej 29 pełnił funkcję domu kultury. Dziś jest to siedziba Podstrefy Gliwickiej w Katowickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej i dzięki nowemu właścicielowi odzyska dawny blask.

Konkurs architektoniczny, zorganizowany przez KSSE wygrało krakowskie biuro 9780 Architekci. Jest to kolejna, po Katowicach i Żorach, zabytkowa willa, przywracana do świetności przez KSSE, a projekt przebudowy był konsultowany z miejskim konserwatorem zabytków już od etapu konkursu.

Interwencja zakłada rekompozycję, tj. przeorientowanie głównego wejścia do budynku i powiązanie willi z ponad półhektarowym terenem zielonym poprzez dobudowę współczesnego pawilonu i patio wejściowego na styku willi i ogrodu. Przewidziano gruntowną przebudowę układu wewnętrznego budynku i adaptację poddasza, przy ograniczeniu zmian w wyglądzie zewnętrznym. Wnętrza zaprojektowano pod kątem spełnienia współczesnych wymagań dotyczących przestrzeni biurowej (zaprojektowano m.in. wentylację mechaniczną, klimatyzację, instalacje teletechniczne i BMS), jednocześnie zachowując ich nobliwy nastrój, charakterystyczny dla eklektycznej zabudowy z początku XX wieku. W wyniku przebudowy powstanie 760 mkw. eleganckiej przestrzeni biurowej.

Oprócz samego budynku, rewaloryzacji poddany zostanie również ogród. Rewaloryzacji poddany zostanie również ogród, w którym zaprojektowano pawilon ogrodowy o współczesnej formie, a istniejący drzewostan zostanie uzupełniony nowymi nasadzeniami.

Zakończenie realizacji planowane jest na rok 2016.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.