REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zamek Czocha w festiwalowym duchu

  • Autor: PAP
  • 30 kwi 2018 14:20
Zamek Czocha w festiwalowym duchu

Prezentacja historycznych potraw oraz spotkania ze znawcami dawnej kuchni to część atrakcji I Dolnośląskiego Festiwalu Kuchni Historycznej, który we wtorek rozpocznie się w Zamku Czocha na Dolnym Śląska.

REKLAMA

Zamek Czocha to średniowieczna warownia położona w miejscowość Sucha nad Zalewem Leśniańskim. To jeden z najbardziej malowniczych i dobrze zachowanych dolnośląskich zamków.

Jak poinformowała PAP Joanna Lamparska, organizator festiwalu, Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej "Twierdza smaków" to pierwszy w historii Dolnego Śląska festiwal, podczas którego znawcy historycznych potraw zbiorą się w jednym miejscu, żeby odtwarzać i serwować tajemnicze, i często ekstrawaganckie, dania z przeszłości.

"Zamkowa kuchnia odtworzy m.in. ulubiony tort królowej Marii Antoniny według oryginalnej receptury, lody księcia Puecklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu - przebój dawnych kawiarni oraz antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich" - przekazała Lamparska.

Pierwszego dnia festiwalu będzie można m.in. spróbować rosyjskiej kuchni polowej z okresu 1914-1918. Na gości będzie czekać solianka, bliny czy drożdżowe naleśniki z gęsta śmietaną.

Prezentowana będzie także kuchnia sarmacka, w tym kasza gryczana lub jęczmienna na sypko ze skwarkami, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, czy zupa kapuściana na wędzonych kościach.

Z kolei wśród potraw ze średniowiecznej kuchni rycerskiej znalazły się m.in. abulasta - jajecznica na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią.

Oprócz degustacji historycznych potraw podczas festiwalu będzie można również spotkać się ze znawcami dawnej kuchni. Opowiedzą oni o tajnych recepturach czy najsłynniejszych lodach Dolnego Śląska.

Lamparska podkreśliła, że turystyka kulinarna to coraz popularniejszy trend w polskiej i światowej turystyce. "Jeżeli opowieści o kuchni połączyć z historią, powstaje niezwykle atrakcyjna oferta. Stąd pomysł na Twierdzę Smaków - Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej" - dodała.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie




  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.