REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 paź 2017 14:49
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Pracownia Interurban dla Agencji Reklamy Fux, fot. Krzysztof Zgoła, archiwum prywatne
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową
Zatrzeć granicę pomiędzy strefa biurową a przemysłową

Pracownia Interurban zaprojektowała dla Agencji Reklamy Fux obiekt biurowo-magazynowy w strefie ekonomicznej Nowe Gliwice. Architektom udało się stworzyć spójny obiekt, gdzie granica pomiędzy strefą biurową, a przemysłową została skutecznie zatarta.

REKLAMA

Obiekt położony jest w strefie ekonomicznej Nowe Gliwice utworzonej na terenach byłej kopalni węgla kamiennego KWK Gliwice. Obszar sukcesywnie rekultywowany do nowej funkcji, w którym szkody wyrządzone przez działalność człowieka skutecznie zastępowane są nową wartością użytkową, architekturą.

Podstawowym zadaniem dla architektów z Interurban było połączenie funkcji biurowej oraz magazynowej w sposób zapewniający komfort pracy przy jednoczesnym, klarownym podziale funkcjonalnym. Odmienny sposób użytkowania poszczególnych części oraz co za tym idzie inne wymagania przestrzenne zostały połączone w jeden kompleks z wewnętrznym atrium.

- W ten sposób stworzyliśmy spójny obiekt, w którym granica pomiędzy strefa biurową, a przemysłową została skutecznie zatarta. Wspólne atrium tworzy unikalna strefę prywatną, która stanowi przedłożenie części biurowej oraz ogrodu. Takie bezpośrednie połączenie zaciera granice pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem poprawiając tym samym jakość otoczenia pracy oraz jego codziennego funkcjonowania jako biura typu open space. Dzięki wykreowaniu takiej wolnej, intymnej przestrzeni powiększyliśmy możliwość wykorzystania miejsca do kreatywnej, swobodnej działalności szczególnie w kontekście umacniania pozytywnych relacji pomiędzy poszczególnymi użytkownikami oraz zróżnicowanym zadaniami do wykonania - opowiadają architekci z pracowni Interurban.

Projekt: Interurban Pracownia architektury

Kategoria: biurowo-magazynowa

Lokalizacja:  Strefa Ekonomiczna Nowe Gliwice 

Inwestor: Agencja Reklamy FUX

Powierzchnia: 788 mkw.

Status: zrealizowany

Zespół: Weronik Juszczyk, Łukasz Piankowski

Zdjęcia: Krzysztof Zgoła, archiwum prywatne

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY