REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 03 mar 2015 10:34
Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela
fot. Biurowiec Pacific projektu Estudio Lamela Polska. System aluminiowy dostarczyła firma Wicona, zaś szyby Guardian i Pilklington
Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela
Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela
Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela
Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela
Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela
Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela
Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela
Zjawiskowa elewacja biurowca Pacific projektu Estudio Lamela

Budynek biurowy Pacific jest zlokalizowany na warszawskim Mokotowie. Zasadniczym materiałem budującym architekturę budynku jest fasada szklana w technologii ściany kurtynowej.

REKLAMA

Budynek biurowy Pacific jest zlokalizowany na warszawskim Mokotowie na skrzyżowaniu ul. Domaniewskiej i Pęcherskiej. Projekt architektoniczny powstał na deskach pracowni Estudio Lamela Polska. Budynek ma 18 tys. mkw. powierzchni biurowej, składa się z 8 kondygnacji naziemnych łącznie z parterem oraz z 283 miejsc parkingowych.

Unikalna elewacja

Kompozycja bryły budynku i jego elewacji polega na wyraźnym zróżnicowaniu części cokołowej i kondygnacji biurowych. Zasadniczym materiałem budującym architekturę budynku jest fasada szklana w technologii ściany kurtynowej. Szyby dostarczyła firma Guardian i Pilklington.

Od strony południowej, wschodniej i zachodniej elewacja budynku kształtowana jest ponadto w technologii fasady podwójnej, gdzie wewnętrzna szklana ściana kurtynowa jest zasadniczą przegrodą, natomiast zewnętrzna powłoka szklana stanowi dodatkową barierę przed wiatrem, hałasem od pobliskich ulic, oraz przed słońcem od stron silnie nasłonecznionych.

W przerwie między dwiema warstwami fasady podwójnej wytworzono przestrzeń wentylującą elewację od strony nasłonecznionej. W przestrzeni tej zamontowano rolety i żaluzje przeciwsłoneczne zabezpieczające przestrzenie biurowe przed nadmiernym nagrzaniem od słońca. Kondygnacja parterowa zawierająca lokale usługowe także jest kształtowana w technologii ściany kurtynowej, z odmiennym jednak rytmem podziałów niż kondygnacje wyższe.

Unikalna szklana kostka

Budynek zaprojektowano w jednorodnej stonowanej kolorystyce, bazującej na naturalnej barwie przyjętych rozwiązań materiałowych. Całość zaprojektowano jako szklaną kostkę z wprowadzeniem elementów kolorystycznych z obrębie wejścia głównego do budynku, oraz wnęk elewacyjnych wykonanych w fasadzie podwójnej w częściach frontowych.

Kolorystyka budynku jest pochodną przyjętych materiałów kształtujących elewację. Zastosowano przejrzyste szkło o maksymalnej transparentności, zaś profile fasadowe w kolorze naturalnego aluminium. Pomosty w przestrzeni fasady podwójnej w postaci kraty technicznej stalowej ocynkowanej. Elementy mocowań i balustrad ze stali powlekanej w kolorze szarym i grafitowym, oraz ze stali nierdzewnej. Jedynymi akcentami kolorystycznymi występującymi na elewacji są barwione panele w obrębie wejścia głównego do budynku oraz w obrębie wnęk elewacyjnych wykonanych w fasadzie podwójnej w częściach frontowych. System aluminiowy dostarczyła firma Wicona.

Ważnym elementem nadającym fasadzie unikalny charakter są specjalnie zaprojektowane oprawy oświetleniowe (LED)  równomiernie rozmieszczone pomiędzy powłokami elewacji włączone oświetlenie iluminuje obiekt i stanowi efektowny wyróżnik wśród sąsiednich budynków.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY