REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii

  • Autor: Anna Liszka, Propertydesign.pl
  • 16 lip 2015 14:32
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Nowa siedziba Google w Mountain View w Kalifornii, fot. Google
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii
Zjawiskowa i mocno futurystyczna nowa siedziba Google w Kalifornii

Google planuje wybudowanie nowej siedziby w Mountain View w Kalifornii. W projekcie pomoże koncepcja od architekta Bjarke Ingels'a z BIG i Thomasa Heatherwick'a z Heatherwick Studio. Na pewno będzie futurystycznie.

REKLAMA

Google - internetowy gigant zatrudniający ponad 50 tys. pracowników szuka nowych sposobów, aby z jednej strony zatrzymać pracowników, a z drugiej przyciągnąć do siebie inżynierów. Firma planuje wybudować nowy kampus w Kalifornii, aby zaoferować obecnym i przyszłym pracownikom designerską przestrzeń do pracy.

Projekt jest wyjątkowy, bo pierwszy raz Google buduje swoją siedzibę od podstaw. Internetowemu gigantowi pomagają w urzeczywistnieniu planów dwie pracownie: Bjarke Ingels Group i Heatherwick Studio.

Idea jest prosta. Zamiast postawienia betonowych, przysadzistych budynków, projektanci planują stworzenie kilku lekkich, przejrzystych budynków pełnych otwartej przestrzeni.

Zamiast tradycyjnych ścian i dachów, wnętrza będą pełne lekkich elementów ruchomych, więc układ może zostać zmieniony na życzenie. Wielkie przezroczyste zadaszenia mają za zadanie wpuszczać światło dzienne do budynków. Projektanci dążyli do zatarcia różnicy między budynkami a naturą. Zieleń przenika do przestrzeni biurowej.

Projekt obejmuje wybudowanie ścieżek rowerowych oraz umożliwia włączenie funkcji handlowej takich jak restauracje, kawiarnie i sklepy pod baldachimem na obszarze przyszłego kampusu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY