REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 21 lip 2017 16:32
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
fot. Tomasz Zakrzewski
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec
Zobacz, jak zmieniono stołówkę wojskową w nowoczesny biurowiec

Budynek stołówki wojskowej na terenie byłej jednostki wojskowej w Radzionkowie został przekształcony na obiekt ekspozycyjno-biurowy. To w nim mają siedzibę pracownicy firmy Kanlux. Za projekt odpowiada pracownia Medusa Group.

REKLAMA

Budynek przy ul. Sikorskiego 7A jest obiektem wolnostojącym z wewnętrznym dziedzińcem  Do roku 2010 budynek pełnił funkcję stołówki wojskowej. W roku 2010 na podstawie decyzji o pozwoleniu na budowę zmieniono sposób użytkowania budynku na obiekt biurowo-magazynowy. To właśnie w nim powstała nowoczesna powierzchnia biurowa wraz z showroomem dla pracowników technicznej części oświetleniowej firmy Kanlux (TechPark Kanlux).

Zakres opracowania przygotowanego przez pracownię Medusa Group obejmował rozbudowę istniejącego budynku oraz przebudowę obiektu w zakresie aranżacji parteru z wyłączeniem aranżacji przestrzeni wystawowej (tzw. showroomu). Projekt zakładał stworzenie wnętrza odpowiadającego na potrzeby inwestora, w nowoczesnej stylistyce. W budynku zaprojektowano pomieszczenia biurowe z funkcjami towarzyszącymi na kondygnacji nadziemnej na oraz pomieszczenia magazynowe na kondygnacji podziemnej.

Elewację w formie parawanu zaprojektowano z koryt kablowych na podkonstrukcji stalowej. Nowa elewacja wizualnie połączyła wszystkie segmenty budynku tworząc spójną bryłę. W narożnikach powstała nowa przestrzeń wspomagająca funkcjonowanie budynku: ogród przy pomieszczeniu wystawowym, plac gospodarczy przy laboratorium oraz strefy wejściowe do budynku.

Od strony wschodniej zaprojektowano systemowy taras drewniany, który stanowi przedpole dla przestrzeni wystawowej. Taras w tym samym systemie zaprojektowano w atrium.

Lokalizacja: Radzionków
Architekci: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorska: Justyna Siwińska-Pszoniak, Dorota Pala, Paulina Adamczyk, Anna Struska, Michał Bienek, Bartłomiej Karaś, Michalina Adamczyk, Anna Szuba, Grzegorz Dalmata, Konrad Basan, Michał Sokołowski
Inwestor: KPE Nieruchomości
Powierzchnia użytkowa: 900 mkw.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY