REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 06 lis 2015 10:35
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
fot. Pracownia Architektury ART-TU
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta
To Centrum Kultury ma stać się wizytówką miasta

Pracownia Architektury ART-TU Małgorzata Pilc-Adamowska wygrała konkurs na adaptację budynku "Starego Młyna" i budowę nowej części obiektu łączącego funkcje: Młodzieżowy Dom Kultury oraz Miejski Ośrodek Kultury w Zgierzu. Powstanie nowoczesne miejsce kultury nawiązujące do zabytkowej strefy miasta i walorów obiektu Młyna.

REKLAMA

Centrum Kultury ma za zadanie skupiać lokalną społeczność, kreując miejsce  do rozwijania swoich zainteresowań, spotkań towarzyskich; mają być ogólnie dostępnym obiektem, „kuźnią” nowych pomysłów na atrakcyjne spędzenie czasu.

Jako miejsce kultury, obiekt ten powinien stać się wizytówką miasta, również w sensie architektonicznym. Bo architektura to sztuka, a sztuka to kultura.

Idea formy

Zgodnie z wytycznymi konserwatorskimi, oraz zapisami MPZP, projektuje się skromną, ale wyrazistą architekturę wpisaną w zastany kontekst krajobrazu miasta o bogatej przeszłości przemysłowej. Istniejący obiekt Młyna, oraz zapisy w MPZP narzuciły formę oraz ostateczny wyraz architektury tego obiektu.

Układ komunikacyjny

Działka na której zlokalizowana jest inwestycja, to druga linia zabudowy w kwartale ulic: Ks. S. Rembowskiego, ul. G. Narutowicza, ul. 1 Maja i ul. Długa, połączona z systemem komunikacji miejskiej drogą o ograniczonym natężeniu ruchu.

Koncepcja zagospodarowania terenu

Ze względu na topografię terenu oraz usytuowanie działki względem stron świata, sugeruje się lokalizację nowego budynku w ostrej granicy od strony wschodniej, z usytuowaniem większości okien oraz wejść od strony południowej i zachodniej.

Od strony północnej lokalizuje się także kilka miejsc postojowych, w wymaganej prawem odległości od okien (min. 7m).

Ze względu na konieczność ochrony 2 potężnych, starych lip na odcinku ED działki, planuje się odsunięcie elewacji od granicy działki, i wykorzystanie przestrzeni na urządzenie zieleni oraz ciekawą aranżację wejść do Młodzieżowego Domu Kultury.

Przedmiotowa działka ma wyraźny spadek w kierunku północnym. Spadek, rzędu 2m, wykorzystuje się w architekturze nowoprojektowanego budynku.

Wzdłuż elewacji południowej oraz zachodniej nowoprojektowanego budynku, projektuje się przyjazny podcień.

Budynek „Starego Młyna” pozostaje praktycznie bez zmian – wejście główne zaprojektowane zostało w miejscu jednego z okien – „portfenetru”.

W wąskiej, wysuniętej części „Starego Młyna” -klatka schodowa- sugeruje się wykonanie pomieszczenia ogrodowego, mieszczącego sprzęty ogrodowe typu kosiarka, grabie itd.

Budynki, zgodnie z oczekiwaniami Zamawiającego, połączone zostały szklanym łącznikiem na poziomie umożliwiającym komunikację pod nim, w tym przejazd samochodów straży pożarnej (wys. min 4,5m). 

Budynek

Architektura obiektu (części nowoprojektowanej) z założenia jest powściągliwa i przyjazna; nawiązuje do budynku „Starego Młyna”. W możliwie współczesny sposób łączy ze sobą tradycyjne elementy układu urbanistycznego i naturalnych, prostych wykończeń. Zgodnie z zapisem MPZP, zaproponowano cegłę jako materiał wykończeniowy elewacji. Nowoczesne przeszklenia oraz betonowe elementy wystroju, nawiązują do współczesnych trendów w architekturze światowej.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY