REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 05 cze 2018 09:10
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design
APLEONA realizacja MASSIVE DESIGN fot Szymon Polanski
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design
Apleona, czyli rebranding w parze z nowym biurem. To projekt Massive Design

Znana z rynku nieruchomości firma Bilfinger HSG przy okazji globalnego rebrandingu zdecydowała się zaprezentować nową markę na tle nowego biura w Warszawie. W tym procesie wskazana była pomoc doświadczonego zespołu projektantów. Wybór padł na architektów z firmy Massive Design.

REKLAMA

Całość projektu miała odzwierciedlać wartości charakterystyczne dla Apleona, wartości, które firma realizuje w swojej codziennej działalności. Biuro miało być zatem elastyczne, nowoczesne i innowacyjne przy jednoczesnym zachowaniu umiaru i elegancji proponowanych rozwiązań.

W warstwie funkcjonalnej zostały zaprojektowane dwie strefy – otarta dla gości strefa recepcji i sal spotkań, oraz obszar biurowy wraz z funkcjami pomocniczymi. W witającej gości recepcji wzrok przykuwają podwieszone pod sufitem kulki nawiązujące do kolorystyki nowego brandingu firmy, wymieszane z identycznymi w formie oprawami oświetleniowymi. Całość uzupełnia futurystyczny kształt lady recepcyjnej wykonanej z polimerowego konglomeratu z zakomponowanym logo firmy. Za ladą recepcyjną został wydzielony aneks pełniący funkcję poczekalni dla gości.

Motyw kulek został powtórzony na drzwiach i ściankach szklanych wydzielających sąsiadujące z recepcją sale konferencyjne. W samych salach zastosowano przekrój rozwiązań wspomagających akustykę – od mineralnych, akustycznych sufitów wyspowych, po popularne ostatnio panele listwowe. W mniejszych pomieszczeniach do spotkań ad-hoc, oraz w budkach telefonicznych na ścianach pojawiają się profesjonalne panele absorbujące dźwięki przeprowadzanych tam rozmów.

W części biurowej bardzo duży nacisk położono na elastyczność przestrzeni, gdzie praca odbywa się w dynamicznie zmieniających się zespołach projektowych. Stąd pomysł, by stworzyć przestrzenie typu open space pozwalające na szybkie zmiany w konfiguracji układu biurek. Powierzchnie o mniejszym zagęszczeniu w stanowiska służą obecnie jako przestrzeń dla szkoleń, zabezpieczając obszar pod dalszy rozwój firmy. Strefy te zostały wydzielone akustycznie od komunikacji fragmentami przegród szklanych oraz optycznie ciemniejszym pasem wykładziny i otwartym, industrialnym sufitem. Charakterystycznym motywem dla obszarów pracy jest wykładzina dywanowa nawiązująca formą do wzoru taśm ostrzegawczych, często spotykanych na budowach zarządzanych przez Apleonę.

Centralnym punktem części biurowej jest kuchenka zaprojektowana w ciepłym i przytulnym klimacie w zgodzie ze współczesnymi trendami dla śródmiejskich kawiarni. Dominuje tu zabudowa barowa, która od strony szafek kuchennych ma dodatkową funkcję - schowane kosze na segregację śmieci. Obok stolików i wbudowanego w ścianę siedziska został zaprojektowany regał biblioteczki, gdzie prócz fachowych wydawnictw, została wygospodarowana przestrzeń dla idei bookcrossingu. Według architektów z Massive Design projekt, jak i centralna lokalizacja pomieszczenia ma za zadanie pełnić funkcję integracji ciągle powiększającego się zespołu, jak również miejsca dla mniej formalnych spotkań czy pracy w oderwaniu od biurka.

Nowe biuro Apleony jest dowodem na to, że nawet przy dużej kontroli budżetu można znaleźć atrakcyjne rozwiązania, jeśli tylko obie strony procesu projektowego są odpowiednio zaangażowane i otwarte na świeże pomysły.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.