REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

www.kanlux.pl
×

Szukaj w serwisie

Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 25 lis 2016 10:42
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Projekt studia Studio Fluid. / fot. Ana Kostić, dzięki uprzejmości Studio Fluid, wszelkie prawa zastrzeżone.
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie
Bezpieczeństwo w bieli - zobacz ultranowoczesną klinikę w serbskim Nowym Sadzie

Centrum Współczesnej Terapii Laserowej Żył Dr. Dragic’a w Nowym Sadzie w Serbii zaprojektowano w nowoczesnej stylistyce, z wykorzystaniem Corianu i podświetlenia LED. Centrum znajduje się na pierwszym piętrze Adamović Palace, w budynku z początku XIX wieku - nowoczesne wnętrze kliniki elegancko kontrastuje z otoczeniem.

REKLAMA

Dr Petar Dragic zapoczątkował chirurgię laserową żył osiem lat temu w Serbii i dzisiaj jest jednym z wiodących światowych ekspertów w tej dyscyplinie. Zdobył wiele nagród za zasługi dla tej gałęzi medycyny. Tworząc klinikę, architektoniczne studio z Belgradu Studio Fluid, chciało opracować koncepcję, która odzwierciedli nowatorskie zabiegi oferowane w klinice podczas procesu leczenia.

Wszystkie materiały użyte we wnętrzu: DuPont Corian, MDF, posadzki epoksydowe i każdy mebel oraz sprzęt są w różnych odcieniach bieli, które tworzą subtelne kontrasty w kolorze i teksturze. Studio Fluid wybrało DuPont Corian ze względu na jego trwałość, możliwość formowania, przezroczystość oraz kombinację funkcjonalnych i sensorycznych cech. Wykorzystano dwa kolory tego materiału: Glacier White w obszarach nieoświetlonych oraz półprzezroczysty kolor Glacier Ice w miejscach oświetlonych.

Corian jest wykorzystany na ścianach w 15 metrowym korytarzu łączącym recepcję z poczekalnią, na podświetlanym blacie w recepcji, a także zbudowane są z niego szafki w gabinetach zabiegowych.

W klinice pacjenci witani są w małym pomieszczeniu recepcji, w którym stoi podświetlona lada wykonana też z materiału Corian w kolorze Glacier Ice; został on połączony z płytą MDF. Stamtąd muszą przejść długi korytarz, gdzie panele z półprzezroczystej odmiany materiału wypełniają środkową część ścian. Te części zostały wyrzeźbione tworząc wzór, który jest podświetlany przez oświetlenie LED.

Dla kontrastu, ukryte drzwi korytarza i wyrzeźbiony w nich ten sam wzór co na ścianach w korytarzu - nie są podświetlone. W rezultacie, kiedy wszystkie światła są wyłączone, panele wyglądają jednolicie. Gdy są włączone, pojawia się zupełnie inny obraz.

Do sufitu korytarza, za pomocą ledwo widocznych kabli, przymocowana jest długa, cienka lampa LED. Daje ona wrażenie wiązki lasera przechodzącej przez całą przestrzeń i podkreślająca ścieżkę, którą mają przemierzyć pacjenci.

Dodatkowo, do powściągliwego i tajemniczego wrażenia całego projektu, gabinety zabiegowe znajdują się za ukrytymi drzwiami w ciągu korytarza. Wewnątrz tych pomieszczeń, szafy i szafki emitują światło z wewnątrz. Są one również wykonane w kombinacji paneli Corian i MDF.

- Klinika znajduje się na pierwszym piętrze budynku z przełomu XIX i XX wieku, co oznaczało, że musieliśmy dokonać pewnych zmian w układzie wnętrz. Skończony projekt miał bardzo długi, wąski korytarz, który zdawał się być wadą na pierwszy rzut oka, ale w rzeczywistości stał się kluczowym atutem - mówi architekt Zorana Vasic.

- Korytarz prowadzi do poczekalni, która jest wypełniona naturalnym światłem, tak więc, gdy pacjenci idą wzdłuż korytarza, mogą mieć poczucie ‘światełka na końcu tunelu’. Jest też poczucie niepewności, ponieważ początkowo przestrzeń wydaje się składać wyłącznie z liniowego korytarzu i poczekalni na końcu niego. Ukrywając pokoje zabiegowe za serią ukrytych drzwi, zabawiliśmy się tą tajemniczością - dodaje architekt.

Ponieważ każdy element projektu jest biały, stolarka i wykończenie tychże elementów musiało być zrobione na najwyższym poziomie, co oznaczało, że znalezienie odpowiednich wykonawców było największym wyzwaniem. DuPont Corian został obrobiony przez firmę Solidtop, z siedzibą w Belgradzie, a ojciec dr. Dragic’a (który jest wykwalifikowanym stolarzem) wykonał wszystkie prace stolarskie w klinice osobiście.

Architekt Zorana Vasic reasumuje: Prawie każdy ma jakąś reakcję, kiedy pierwszy raz odwiedza klinikę - niektórzy są zszokowani, inni zaskoczeni. Zbliżając się do wejścia, ludzie nie potrafią wyobrazić sobie wnętrza. Osiągnęliśmy to, co zaplanowaliśmy: pacjenci mieli się poczuć, że są w wyjątkowym miejscu.





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY