REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biuro Lafarge w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 14 wrz 2017 14:44
Biuro Lafarge w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju
Realizacja i zdjęcia M.P. Polska
Biuro Lafarge w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju
Biuro Lafarge w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju
Biuro Lafarge w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju
Biuro Lafarge w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju
Biuro Lafarge w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju
Biuro Lafarge w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju
Biuro Lafarge w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju

Lafarge w Polsce przeniósł swoje warszawskie biuro do budynku West Station II. Firma zajęła 1,4 tys. mkw. na 13 piętrze biurowca. Dla producenta zrównoważony rozwój i zielone budownictwo to ważne wartości, dlatego wybrał biurowiec z ekologicznym certyfikatem BREEAM Interim.

REKLAMA

- Nowe, warszawskie biuro Lafarge, to kolejny krok do tego, aby zbudować kulturę współpracy i dobrej komunikacji pomiędzy wszystkimi pracownikami i działami w naszej organizacji. To także kolejny etap w realizacji naszej strategii, która zawsze stawia ludzi w centrum organizacji. Architektura biura wspiera kulturę opartą na otwartości, wymianie wiedzy oraz wspólnym poszukiwaniu kreatywnych rozwiązań i innowacji. Z wielką starannością wybieraliśmy zarówno budynek, jak i osoby odpowiedzialne za projekt wnętrz. Miejsce jest stworzone w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju oraz zielonego budownictwa, które są dla nas istotne. Wszystko jest zgodne z naszą strategią i pozwala nam realizować przyjęte cele – podkreśla Federico Tonetti, prezes zarządu Lafarge w Polsce.

Przed przeprowadzką Lafarge zleciło firmie Colliers International przeprowadzenie badania work space solution, które pokazywało sposoby pracy oraz zwyczaje i potrzeby pracowników firmy. Badanie wskazało na kilka wyzwań, którym sprostać miało nowe biuro – niewystarczająca liczba i zbyt duży rozmiar sal konferencyjnych, niewystarczająca przestrzeń wspólna – jak kuchnia czy agora, które pozwalają na integrację i rozmowę o wspólnych projektach. Biuro w West Station II rozwiązuje te problemy. Przestrzeń została podzielona tak, że wygospodarowano 15 sal konferencyjnych – 2 sale dwunastoosobowe, 4 sale sześcioosobowe i 9 mniejszych, 3-4 osobowych. Zadbano także o dodatkową przestrzeń wspólną dla pracowników – w biurze znalazła się jadalnia, agora oraz miejsce do rozrywki i odpoczynku.

Lafarge przygotowanie projektu biura powierzyło warszawskiej pracowni architektonicznej In Design. Plan biura został przygotowany według wytycznych firmy i odzwierciedlał trzy słowa kluczowe, ważne dla oddania najważniejszych kwestii dla nowego biura Lafarge: światło – jasne i przestronne biuro, radość – balans życia zawodowego z prywatnym, inspiracja – wymiana myśli, idei i pomysłów, kreatywność.

W biurze wykorzystano naturalne elementy – beton, nawiązujący do działalności firmy, a także drewno, doskonale z nim współgrające. Do wnętrza wprowadzono stonowane kolory, a także wiele elementów zielonych, które wpływają kojąco na wzrok pracowników. Zadbano także o ergonomię pracy oraz specyficzne potrzeby różnych grup pracowników. Nowe biuro wpisuje się doskonale w strategię zrównoważonego rozwoju i zielonego budownictwa realizowaną przez Lafarge – dwa obszary bardzo istotne z punktu widzenia funkcjonowania firmy i jej wartości.

West Station to wspólny projekt HB Reavis, PKP S.A. oraz Xcity Investment zlokalizowany przy Alejach Jerozolimskich, przy Dworcu Zachodnim. Całość inwestycji to 68 000 mkw. powierzchni biurowej. Projekt posiada certyfikat ekologiczny BREEAM Interim na poziomie „Excellent”.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY