REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biuro po skandynawsku? Tylko z dużą ilością światła!

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 24 paź 2017 14:04
Biuro po skandynawsku? Tylko z dużą ilością światła!
Siedziba Novo Nordisk, fot. materiały prasowe
Biuro po skandynawsku? Tylko z dużą ilością światła!
Biuro po skandynawsku? Tylko z dużą ilością światła!
Biuro po skandynawsku? Tylko z dużą ilością światła!
Biuro po skandynawsku? Tylko z dużą ilością światła!
Biuro po skandynawsku? Tylko z dużą ilością światła!

Jednym ze znaków rozpoznawczych studia Henning Larsen Architects jest wszechstronne wykorzystanie światła dziennego. W nowej siedzibie duńskiej firmy farmaceutycznej Novo Nordisk widać to bardzo wyraźnie - jasność jest wszędzie.

REKLAMA

Budynek Novo Nordisk w Bagsværd na północ od Kopenhagi, zgodnie z zamysłem architektów i inwestorów miał być jasny. Wgłębienia na fasadzie oraz centralne atrium kierują światło bezpośrednio do środka. Odzwierciedleniem DNA firmy są otwarte przestrzenie biurowe. Na szczególną uwagę zasługuje geometria budynku. Henning Larsen Architects tym razem postawili na obiekt na planie koła, inspirując się spiralnym kształtem cząsteczek insuliny, która stawi podstawę oferty produktów Novo Nordisk. W siedzibie firmy widać także wyraźne odniesienia do tradycyjnego skandynawskiego designu i projektów Arne Jacobsena, autora foteli Egg i Swan, który tworzył również dla Novo Nordisk.

W nowym obiekcie działa globalny zarząd spółki i ponad 1000 pracowników administracyjnych. Sześciokondygnacyjny budynek z atrium jest nie tylko piękny, ale także energooszczędny. Niebagatelną rolę w zakresie zużycia energii i zrównoważonego rozwoju odgrywa wspomniany już napływ dziennego światła,odpowiednie rozmieszczenie wszystkich funkcji budynku, a także wykorzystane materiały, wśród których znalazły się sufity Rockfon.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY