REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biuro szkłem malowane

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 05 paź 2016 09:13
Biuro szkłem malowane
Biuro Aecom, fot. materiały prasowe
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane
Biuro szkłem malowane

To było prawdziwe wyzwanie. Bo jak zaprojektować biuro dla firmy, której jedną ze specjalności jest właśnie projektowanie? I czy przestrzenie biurowe za pomocą designu mogą wzmacniać przekaz wartości, jakimi kieruje się spółka? Tak - dowodem nowe, „energetyczne” biuro Aecom.

REKLAMA

Na swoją nowa siedzibę firma Aecom wybrała wyróżniający się architekturą kompleks Plac Unii w Warszawie. Biuro zajmuje 1200 mkw., a główną rolę w wystroju odgrywają wielobarwne, szklane ściany, które harmonizują z kolorami zastosowanymi w salach konferencyjnych i obszarach pracy wspólnej.

Poza tym szkło użyte w przestrzeni otwartej, obok oryginalnej estetyki, ma odzwierciedlać wartości spółki - transparentność działań biznesowych, nastawienie na współpracę, budzenie inspiracji wśród pracowników i realizowanie najśmielszych wizji klientów.

Biuro Aecom to przede wszystkim kolorowy „open space”, pomieszczenia do pracy w ciszy oraz miejsca dla relaksu i integracji. - Przestronność wnętrz sprzyja kreatywnemu myśleniu, natomiast przy pracy wymagającej skupienia, wykorzystywane są małe sale konferencyjne, tak zwane „focus rooms” – mówi Barbara Bagińska, dyrektor ds. BHP i Zapewnienia Jakości Aecom.

Projekt szyty na miarę

Wystrój wszystkich biur Aecom na świecie jest utrzymany w tym samym stylu. Przełożeniem globalnych wytycznych na projekt konkretnego wnętrza zajmują się lokalne pracownie architektoniczne. Następnie projekt trafia w ręce wykonawcy, którego zadaniem jest jego realizacja na danej powierzchni.

Warszawskie biuro Aecom zaprojektowała firma JMP Service, natomiast wykonanie i koordynację prac powierzono spółce Tétris. Wyzwaniem były rozmiar i kruchość szkła. Wymagało to ogromnej precyzji w trakcie montażu. - Wyobraźmy sobie specjalnie spreparowaną taflę, która ma oddzielać przestrzeń przeznaczoną do odpoczynku - tzw. „chillout area” - od stanowisk pracy. Aby dopasować barwę szkła do wykładzin, musieliśmy zamieścić pomiędzy taflami folie w pięciu różnych odcieniach, które w efekcie stworzyły wymagany kolor - wyjaśnia Krzysztof Gruza z Tétris.

Z kolei wyzwaniem technicznym dla Tétris była m.in. adaptacja rozłożenia instalacji. – Musieliśmy tak zmodyfikować instalacje sufitowe pod kątem wymogów, aby zmieściły się w przestrzeni 10 cm krótszej niż pierwotnie przewidziana – mówi Krzysztof Gruza, kierujący projektem po stronie Tétris. - Wykonawca niejednokrotnie sugerował nam dokonanie drobnych zmian, które znacząco wpłynęły na funkcjonalność wnętrz i są dziś bardzo doceniane przez nasz zespół – dodaje Barbara Bagińska z Aecom.

Efekt wynagrodził wszelkie trudy związane z zaaranżowaniem wnętrza. Przestronnie, lekko i bardzo „energetycznie” – tak wygląda biuro zaaranżowane w oparciu o wielobarwne tafle szklane.

Bez kolizji i na czas

Biuro Aecom powstało w oparciu o model biznesowy Design & Build, który umożliwia bezkolizyjne wykonanie prac aranżacyjnych i budowlanych w zaplanowanym czasie i budżecie. Zapewnia on wszystkim stronom łatwość zarządzania projektem. W Design & Build wykonawca kieruje całym procesem i uzupełnia wszystkie brakujące elementy: od projektu, przez prace wykończeniowe, koordynację współpracy z zarządca budynku i inwestorem, po odpowiedzialność za pełną zgodność z obowiązującymi przepisami prawa.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY