REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biuro w stylu biophilic design - zobacz projekt z Holandii

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 04 kwi 2017 13:13
Biuro w stylu biophilic design - zobacz projekt z Holandii
fot. mat. prasowe
Biuro w stylu biophilic design - zobacz projekt z Holandii
Biuro w stylu biophilic design - zobacz projekt z Holandii
Biuro w stylu biophilic design - zobacz projekt z Holandii
Biuro w stylu biophilic design - zobacz projekt z Holandii

Zaawansowane technologie audio oraz elementy biophilic design w otwartej przestrzeni biura, przeznaczona dla zwiedzających strefa wyposażona w komorę dźwiękową i konsolę - to elementy, które można zobaczyć nowym obiekcie firmy Plantronics w Hoofddorp.

REKLAMA

Firma Plantronics zajmująca się komunikacją głosową, zaprezentowała dziś swoje nowe biuro w holenderskim mieście Hoofddorp. Projektując pomieszczenia zwrócono szczególną uwagę na akustykę i zastosowanie najnowszych technologii oraz wykorzystano biophilic design, czyli wzornictwo inspirowane światem natury. Wszystko to aby pokazać, jak odpowiednie połączenie tych elementów może poprawić relacje między współpracownikami, zwiększyć wydajność i koncentrację.

Nowa siedziba Plantronics, która mieści się w nowoczesnym kompleksie Park 20|20 w Hoofddorp, została zaprojektowana tak, by stać się wzorem przestrzeni dostosowanej pod względem akustycznym do różnych stylów pracy i pozbawionej niedogodności, które zwykle pojawiają się w biurach typu open space. Aktywne zarządzanie akustyką oraz wykorzystanie naturalnych elementów dźwiękowych i wizualnych pomagają rozwiązać problem hałasu. W rezultacie powstaje rozkład fal dźwiękowych umożliwiający współistnienie różnych aktywności, takich jak spontaniczne spotkania w korytarzu, burze mózgów, wideo konferencje, praca w ciszy i testowanie produktów, bez przeszkadzania sobie nawzajem.

Pracownicy firmy Plantronics będą mogli cieszyć się elastycznością i komfortem pracy w nowej przestrzeni, zapewniającej minimum rozpraszania uwagi oraz prywatność. Lokalizacja będzie również funkcjonować jako laboratorium nowoczesnego środowiska pracy, w którym firma  będzie mogła testować i doskonalić swoje rozwiązania, będące odpowiedzią na wyzwania komunikacyjne, z którymi mierzy się wielu współczesnych pracowników. 

Holenderska siedziba to najnowszy i najbardziej zaawansowany przykład idei Smarter Working propagowanej przez Plantronics. Ma ona na celu zmianę myślenia o miejscu pracy. Dzięki wygodzie, jaką daje praca w sprzyjających warunkach, wzrasta wydajność i kreatywność, na czym w równym stopniu korzysta firma i pracownicy. Smarter Working to holistyczne podejście, na które składają się trzy kluczowe elementy: ludzie, miejsca i technologie.

Plantronics wybrał Park 20|20 i podjął ścisłą współpracę z firmami architektonicznymi William McDonough + Partners, N30 i Gensler, aby zaprojektować przestrzeń, która zapewni efektywność i prywatność, inspirując i angażując pracowników, partnerów i klientów.

Projekt biura uwzględnia zarówno przestrzeń prywatną jak wspólną, dzięki czemu wspiera kontemplację, koncentrację, kooperację i komunikację. Technologie akustyczne oraz staranny dobór powierzchni pochłaniających i odbijających dźwięk pomagają zredukować hałas do minimum, umożliwiając efektywną pracę w dowolnej części budynku. Elementy wystroju, takie jak wodospady w pomieszczeniach czy okna od podłogi do sufitu, zapewniają naturalne światło i dźwięki.





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY