Biurowiec Kauflandu zachwycił restauracją. To projekt Grupy RB



PropertyDesign.pl - 13-03-2019 09:00


We Wrocławiu, tuż przy głównej siedzibie marki Kaufland, powstała naszpikowana dobrym designem restauracja szkicu Grupy RB. Zajrzeliśmy do jej wnętrz!

Budowa biurowca u zbiegu ulic Armii Krajowej i Ziębickiej we Wrocławiu zakończyła się w połowie stycznia 2016 roku. W rok po oddaniu do użytkowania obiektu biurowego, zapadła decyzja inwestora o uzupełnieniu programu o dodatkowe funkcje – restaurację i strefę fitness. 

Ze względu na dosyć złożony program użytkowy planowanej rozbudowy, nie było możliwości wbudowania jej w strukturę funkcjonującego już biurowca. Parterowy, niemal wolnostojący pawilon restauracyjny najlepiej odpowiadał oczekiwaniom inwestora, ponieważ zapewniał samodzielne funkcjonowanie obiektu po godzinach pracy głównego gmachu oraz był szansą na stworzenie nowego znaku rozpoznawczego biurowca, jako głównej siedziby firmy. Obiekt powstał w miejscu dawnej strefy rekreacyjnej, dlatego miał za zadanie niejako przejąć i wzmocnić jej funkcję, kreując wysokiej jakości przestrzeń dla pracowników i gości oraz wzbogacając ofertę socjalną biurowca.

W budowaniu architektury pawilonu postawiono na prostotę. Monolityczny trzon techniczny mieszczący zaplecze kuchenne stanowi główne podparcie dla solidnej kanciastej bryły zadaszenia. Elewacja z w pełni przeszklonej fasady strukturalnej, oprócz realizacji oczywistego zadania doświetlenia jadalni, pozwala odnieść wrażenie, że monolit dachu przechodzi z zewnętrza do wnętrza budynku. To właśnie wspomniane zadaszenie istotnie tworzy architekturę pawilonu restauracyjnego. Jednorodna bryła podziurawiona świetlikami, wolna od urządzeń technicznych, jakie zwykło się w ostatnich czasach lokalizować na dachach, tworzy piątą elewację pawilonu. Zielony dach widziany z okien biurowca mocno wyróżnia się na tle parkingu i wzbogaca wizualnie przestrzeń wewnątrz działki.

Prosty układ pawilonu z trzonem pośrodku pozwolił na wytworzenie czytelnego podziału na strefy funkcjonalne o różnym stopniu dostępności. Pod podpasmowym świetlikiem w części stykowej z biurowcem, niejako na wejściu do części restauracyjnej, znajduje się niewielka kawiarnia. Dalej otwiera się naturalnie doświetlona południowym światłem strefa jadalni, zorganizowana wzdłuż fasady szklanej oraz monolitycznych ciągów wydawczych, uzupełniona o niewielkie przeszklone salki konferencyjne. W piwnicy przewidziano dostępną niezależnie od funkcjonowania restauracji strefę fitness.

Dużym wyzwaniem projektowym było wykreowanie we współczesnej i ponadczasowej architekturze użyteczności publicznej wnętrz przyjaznych ich użytkownikom. W założeniu prosta architektura ma stać się tłem dla przytulnej przestrzeni sprzyjającej spożywaniu posiłków, rozmowom i relaksowi. Stąd charakter wnętrza tworzą: z jednej strony - posadzka z terrazzo, aluminiowy sufit akustyczny i corianowa strefa wydawcza oraz z drugiej - naturalna dębowa okładzina ścian, różnokolorowe tapicerowane meble i przewijające się pomiędzy nimi rośliny.