Burgery i szwedzki design. Wcale nie takie zaskakujące połączenie



Propertydesign.pl - 18-07-2018 09:00


Najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi Max Premium Burgers chce podbić Polskę. Pierwsze lokale pojawiły się we Wrocławiu i Gdańsku, a jeszcze w tym roku warszawiacy będą mogli zjeść burgera u siebie. A my zaglądamy do wnętrza nowo otwartego lokalu, gdzie oprócz burgerów, króluje też szwedzki design.

Najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi Max Premium Burgers weszła na polski rynek. Pierwszy lokal ze skandynawskimi burgerami zostanie otwarty we Wrocławiu. Następnie szwedzka sieć ruszyła na podbój Gdańska, a jeszcze w tym roku otworzy lokal na warszawskim Wilanowie. Szwedzi nie zwalniają tempa, bo w ciągu najbliższych lat planują otworzyć 200 restauracji, zarządzanych przez nich lub w ramach franczyzy.

Pewnego razu w północnej Szwecji

Historia Max Premium Burgers sięga 1968 r., wówczas w małym lapońskim miasteczku na północy Szwecji Curt Bergfors i Britta Fredriksson założyli swoją pierwszą restaurację, w której serwowali burgery. W ciągu kilkudziesięciu lat Max stał się jedną z najpopularniejszych sieci restauracji szybkiej obsługi w swoim rodzimym kraju, a rozwój marki pozwolił na otwarcie się na rynki zagraniczne – Norwegię i Danię. Firma jednak cały czas pozostaje biznesem rodzinnym, obecnym prezesem Max Premium Burgers jest Richard Bergfors, natomiast wiceprezesem jego brat Christoffer – synowie założyciela sieci.

Zrównoważony rozwój jest dla tej szwedzkiej sieci bardzo ważny. Jako pierwsza na świecie sieć restauracji szybkiej obsługi, Max wprowadził oznakowanie informujące o wpływie swoich produktów na środowisko. Jednak informowanie o śladzie węglowym wytwarzanym przez firmę to nie jedyne działanie marki w zakresie zrównoważonego rozwoju, poprzez sadzenie drzew w Afryce, Max Premium Burgers w 100 proc. neutralizuje swój wpływ na środowisko naturalne.

Tu króluje szwedzki design

Wystrój restauracji Max Premium Burgers to klasyczny przykład skandynawskiego designu, gdzie minimalizm i funkcjonalność łączą się z pięknem i nowoczesnością.

Wnętrze gdańskiej restauracji zaprojektowane zostało przez słynnych szwedzkich architektów Wingårds. Gdański MAX został zaadaptowany przez Towarzystwo Inwestycyjne Investing. Projektanci skupili się na charakterystycznych dla szwedzkich architektów Wingårds detalach, zachowując indywidualny skandynawski design projektu. Goście będą mogli zamawiać posiłki zarówno przy ladzie, jak i poprzez interaktywne kasy ekspres. Ponadto przy stolikach zostały zainstalowane gniazdka prądu, które umożliwią naładowanie telefonu lub laptopa w trakcie posiłku.