REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 15 lut 2017 14:30
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA
CODA Berlin fot. mat. prasowe Villeroy & Boch
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA
Deser z... czosnku? Zaskakujące połączenia smakowe, ale też i design w barze CODA

Deser z korzenia pietruszki, bakłażana czy czosnku? To jest możliwe w barze CODA, gdzie rządzi foodpairing. Tu można zasmakować zaskakujących połączeń smakowych. Miejsce powstało kilka miesięcy temu w Berlinie, w dzielnicy Neukölln – jednym z najbardziej eksperymentalnych rejonów miasta.

REKLAMA

Znawcy foodpairingu już wiedzą, że kawa z czosnkiem czy truskawki z musztardą, to – choć zaskakujące – wyjątkowo trafione połączenia smakowe. Takie też proponuje bar CODA , który powstał kilka miesięcy temu w Berlinie, w dzielnicy Neukölln.

Z inspiracji ideą foodpairingu Oliver Bischoff oraz René Frank stworzyli miejsce, gdzie pozornie niepasujące do siebie produkty zamieniają się w deserowe dzieła sztuki. René Frank, odpowiedzialny za kulinarną stronę baru, pracował w międzynarodowych restauracjach, od San Sebastian do Tokio i uzyskał tytuł cukiernika roku w przewodniku Gault Millau. Ostatnie sześć lat spędził w niemieckim Osnabrück w restauracji La Vie, którą wyróżniono trzema gwiazdkami Michelin.

Właściciele baru CODA we współpracy ze studiem designu ett la benn i marką Villeroy & Boch swój koncept kulinarny postanowili również odzwierciedlić w wystroju wnętrz . Stworzyli klimatyczną manufakturę, gdzie kontrasty łączą się ze sobą w wyszukany sposób . Tak powstało miejsce wypełnione wyjątkowo dobrym smakiem! Wnętrza baru miały stać się inspiracją dla kreatywnych pomysłów kucharzy, a dla gości być dopełnieniem doznań kulinarnych. Wystrój CODA utrzymany jest w ciepłych odcieniach ziemi. Rzemieślnicze podejście do pracy przekłada się także na zastosowane materiały: beton, mosiądz, stal, dąb, kamień, marmur, granit i skóra. W sali restauracyjnej jest 25 miejsc, kolejne 12 znajduje się przy barze, znad którego roztacz a się widok na otwartą kuchnię.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY