REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Design jest wyróżnikiem restauracji. Jednak nie podążajmy ślepo za trendami

  • Autor: Portalspozywczy.pl
  • 03 kwi 2017 11:10
Design jest wyróżnikiem restauracji. Jednak nie podążajmy ślepo za trendami
fot. pixabay.com

Design restauracji ma ogromny wpływ na samopoczucie osoby spędzającej czas w lokalu. Wielu właścicieli, chcąc być na czasie, decyduje się na otwarcie lokalu w oparciu o najnowsze trendy. Niestety takie rozwiązanie może mieć nieprzyjemne konsekwencje w przyszłości. O designie, który może być wyróżnikiem dobrej restauracji rozmawiano podczas Food Show 2017.

REKLAMA

- Nie wyobrażam sobie ślepego gonienia za trendami, bo następstwem tego będą regularne remonty restauracji co 2-3 lata, a z pewnością nie jest to dobre dla lokalu. Trendy w restauracji powinny być bardziej widoczne na talerzu niż na ścianach. Jemy emocjami, dlatego liczy się danie i sposób jego podania. A wystrój powinien być na drugim miejscu - ocenił Jakub Poznański, właściciel Cobu Design, w trakcie debaty „Design wyróżnikiem dobrej restauracji” podczas Food Show 2017.

Na ostrożne obchodzenie się z trendami zwróciła także uwagę Grażyna Piotrowska, główny architekt Green Caffe Nero.

- Nie jest sztuką zrobić 100 takich samych restauracji, ale tak żeby każda była inna. Dobrym rozwiązaniem jest projektowanie dosyć klasycznych wnętrz w połączeniu z panującymi trendami w postaci małych akcentów, które co jakiś czas będzie można zmieniać. Daje nam to duże pole do popisu przy kolejnych działaniach bardziej ewolucyjnych niż rewolucyjnych. Mamy wówczas gwarancję, że nie będziemy musieli całkowicie zmieniać wystroju co trzy lata – dodała główny architekt Green Caffe Nero.

Według Aleksandry Oslislo, autorka bloga Ostryga food, poza wystrojem, trendem, który przykuje uwagę konsumentów mogą być wartości płynące z podejścia lokalu do klienta. - Trendem mogą być pozaestetyczne wartości, które zwrócą uwagę na zainteresowanie potencjalnych klientów lokalem. To może być trend typowo kobiecy jak np. krem do rąk w łazience lub to w jaki sposób w danym lokalu traktowane są dzieci, czy jest przyjazny zwierzętom. Takie czynniki mogą mieć wpływ na to, jak będzie postrzegana restauracja lub kawiarnia przez społeczeństwo – oceniła blogerka.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY