REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

Forbo
×

Szukaj w serwisie

Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta

  • Autor: PropertyDesign.pl / Archiconnect.pl
  • 16 sty 2017 15:30
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
fot. i proj. studio Potorska / źródło: Archiconnect.pl
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta
Gdańska Sztuka Wyboru oczami architekta

Rozbielone wnętrze pełne światła i przestrzeni to wielowymiarowy koncept łączący kawiarnię z księgarnią, sklep z wzornictwem i galerią sztuki. Wnętrze nawiązuje swoim charakterem do nadmorskiego usytuowania obiektu w którym mieści się concept store Sztuka Wyboru.

REKLAMA

Sztuka Wyboru mieści się w Gdańsku przy ul. Słowackiego 19.  To nowy wielowymiarowy koncept na terenie Garnizonu Kultury w Gdańsku Wrzeszczu. To połączenie przestronnej jasnej kawiarni z księgarnią i galerią sztuki oraz sklepem z polskim wzornictwem i niezależną modą.

- Sztuka Wyboru mieści się na 2 piętrach zabytkowego budynku z końca XIX wieku, dawnej siedziby pruskich koszar. Dziś miejsce to wypełnione jest najlepszym polskim designem, świetną kawą, pysznymi ciastami, młodą sztuką i dobrze wyselekcjonowanymi książkami i albumami. W Sztuce Wyboru organizowane są tematyczne targi, festiwale, wernisaże, spotkania z ludźmi świata książki, wykłady, konferencje oraz warsztaty. Wygodne sofy zachęcają do spędzenia tu dłuższych chwil i zwolnienia szybkiego tempa. To wspaniałe miejsce do relaksu… i nie tylko - przekonują właściciele.

- Wykorzystaliśmy szlachetne materiały i tkaniny. Jasne drewno i naturalne, ekologiczne materiały nawiązują do czystego, skandynawskiego stylu. Natomiast zastosowane na ścianach okładziny z płyt betonowych, otwarty sufit z odkrytymi instalacjami oraz świetliki dachowe, podkreślają nieformalny, industrialny charakter wnętrza. Postanowiono zachować oryginalną strukturę ceglanych ścian. Aby jak najlepiej wyeksponować książki oraz przedmioty wzornicze, architekci zaprojektowali system ekspozycyjny, który zakłada zmienną funkcję regału. Meble mają wiele możliwości konfiguracji, która wykorzystywana jest w miarę potrzeb - opowiadają projektanci.

Za projekt wnętrza odpowiada studio Potorska. Zobacz więcej projektów pracowni na serwisie Archiconnect.pl.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY