REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 20 maj 2016 16:10
Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2
Studio Pytanie na Śniadanie, fot. Daniel Chrobak
Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2
Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2
Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2
Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2
Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2
Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2
Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2
Jak architekci z WWAA odmienili studio Pytanie na Śniadanie w TVP2

Pracownia WWAA zaprojektowała nową scenerię dla studia telewizyjnego "Pytanie na Śniadanie" emitowanego w TVP2. Studio funkcjonuje już od kilku miesięcy. Zmieniło się w zasadzie wszystko. Powierzchnia całego studia to ok. 500 mkw.

REKLAMA

W studiu zmieniło się w zasadzie wszystko, na samym początku realizacji zostało wyczyszczone ze wszelkich zbędnych elementów poza tymi, które z oczywistych względów musiały w nim pozostać, ale w odróżnieniu od poprzedniej aranżacji architekci nie chcieli ich zakrywać (jak np. panele akustyczne na ścianach) - główna ideą było urządzenie wnętrza w rodzaju interpretacji polskiego mieszkania, zmieniającego się przez lata. 

- Wydzieliliśmy sobie kilka mniejszych planów/sytuacji, dla których dobieraliśmy konkretne detale i wyposażenie: rozmowy główne z wygodnymi kanapami, dużą kuchnię ze spiżarnią, poranne rozmowy przy stole kuchennym, kącik kawowy do przeglądów prasy, kącik dla dzieci, kącik rozmów kulturalnych, scenę oraz werandę - opowiada Grzegorz Makarewicz, architekt z WWAA.

- Ponieważ z założenia projektowaliśmy nowoczesną przestrzeń studio jest kolażem różnych inspiracji - od meblościanek z czasów PRL po czasy całkowicie współczesne - dodaje architekt Natalia Paszkowska, WWAA.

W samej aranżacji architekci zaplanowali optyczne powiększenie przestrzeni i połączenie pomieszczenia głównego studia z drugim - całkowicie przeszklonym. Wprowadzenie oranżerii z polskich traw potęguje ten efekt.

Pomysłem WWAA było "otwarcie" szerokich drzwi dające widok na hol budynku TVP. Poza nasyceniem przestrzeni wyposażeniem z IKEA ważne było, wprowadzenie elementów polskiego designu (najlepszych przykładów z czasów PRL) - odnowionych mebli i ceramiki kupowanych nawet na targach staroci. Pomocne tu też były udostępnione magazyny zakładu budowy dekoracji TVP.

Techniczne rozwiązania, jakie architekci zalecili w studiu to odświeżona podłoga - dostosowana akustycznie do studia, redukująca efekt stukania i pogłosu, odporna na niszczenie przez ciągle jeżdżące po niej kamery. Wprowadzone zostało całkowicie nowe wyposażenie - specjalnie zaprojektowane współczesne "meblościanki" stanowiące tło, wielki funkcjonalny blat kuchenny z przeskalowaną spiżarnią, panele z białego barrisolu dające miękkie światło nad podestem rozmów głównych oraz w werandzie.

- Ściśle współpracowaliśmy z realizatorami wizji oraz operatorami kamer, zarówno na początkowym etapie projektu, gdy ustalaliśmy główne osie widokowe i kadry, wysokość scenografii, jak i dosłownie na godziny przed startem programu - dopracowując tła dla zbliżeń - wspomina Natalia Paszkowska.

Powierzchnia całego studia to ok. 500 mkw. Jak mówi Grzegorz Makarewicz, realizacja opierała się na współpracy głównie z wykonawcami i osobami zaproponowanymi przez TVP oraz zespołem redakcyjnym programu.

Pieczę nad cała realizacją sprawował zakład budowy dekoracji TVP, który wyłaniał podwykonawców, koordynował pracę z IKEA, scenografem planu i obsługą scenograficzną zatrudnioną w TVP.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY