REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jak zaprojektować restaurację? Eksperci radzą

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 04 wrz 2018 15:01
Jak zaprojektować restaurację? Eksperci radzą
Wi-Taj, fot. mat. pras.
Jak zaprojektować restaurację? Eksperci radzą
Jak zaprojektować restaurację? Eksperci radzą
Jak zaprojektować restaurację? Eksperci radzą
Jak zaprojektować restaurację? Eksperci radzą

Dobrze zaprojektowane wnętrze wpływa na menu restauracji. Stworzenie odpowiedniej atmosfery dla gości - do korzystania z posiłków jest zarówno sztuką, jak i nauką - pomieszczenia muszą być estetyczne, a jednocześnie zaprojektowane pod kątem wydajności operacyjnej. Tak jak istnieją trendy w projektowaniu mieszkań, tak istnieją trendy w projektowaniu restauracji. Wie o tym najlepiej architekt Dorota Maksymowicz, z interdyscyplinarnego biura THE SPACE, które specjalizuje się w projektach gastronomicznych.

REKLAMA

Żyjemy w czasach gdzie powodzenie naszych biznesu bardzo często zależy od… naszej obecności na social media. Zwłaszcza w świecie gastronomicznym. Co raz częściej możemy zaobserwować, że ktoś wybiera restaurację nie tylko ze względu na serwowane dania ale na wnętrza. A wszystko rozchodzi się o ładne zdjęcie, a raczej ładne tło dla naszego zdjęcia. Media społecznościowe to obecnie jedno z najważniejszych narzędzi nowoczesnego digital marketingu. Często stanowią one filar internetowej działalności firm, zwłaszcza w branży usługowej. Z jednej strony właściciele restauracji powinni zadbać o swoją obecność na tych kanałach, a z drugiej powinni mieć świadomość – jak ważne jest, żeby tam być również dzięki klientom. A co w tym może pomóc? Pięknie zaserwowane danie i właśnie aranżacja wnętrz.

Typografia

Zaczęliśmy nieśmiało od rozpisywania menu na kredowych ścianach. Istnieje wiele #TypeLove, dobrze zrobione mogą wyglądać świetnie na ścianach. Odważna grafika, diagramy i wykresy to zabawne sposoby na prezentowanie menu, czy też rodzaju kuchni i tego co możemy zjeść.

Art.

Coraz częściej możemy spotkać się z tym, że restauracja to już nie tylko miejsce gdzie możemy zjeść. Bardzo często pełni również miejsce galerii sztuki. Warto rozejrzeć się za lokalnym artystom i zaprosić go do współpracy. Pokazać jego prace ale też poprosić o stworzenie kolekcji tylko na wyłączność restauracji.

Zieloność

Trend, który jeszcze długo nie przeminie. Niezależnie od półki cenowej danego miejsca – roślinność to element, który pasuje do każdego wnętrza. Pozytywnie też na nie wpływa. Zielone instalacje mogą naprawdę zrobić „efekt wow” i mimo, że widzieliśmy je już nawet w przestrzeniach biurowych to takie kompozycje nadal zwracają uwagę i świetnie nadają się na Instagram. A o to przecież bardzo często chodzi.

Open kitchen

Gotowanie na żywo to coś co jeszcze kilka lat temu było prawie niemożliwe. Wynikało to bardzo często z ograniczeń technicznych danego miejsca. A dziś? Nie ma rzeczy niemożliwych. Sprawmy, aby sama kuchnia była częścią wystroju, odsłońmy swoją piwniczkę na wino czy whisky.

Motyw

I tutaj jest trochę jak z trendami w modzie. Modne jest przez jeden, góra dwa sezony i co dalej? Przearanżowanie restauracji to koszt kilkudziesięciu tysięcy złotych. Mieliśmy już styl retro, przeszliśmy przez industrial. W jakim kierunku powinniśmy iść? Uniwersalnym. Tym bardziej, że nie chcemy być restauracją, która na rynku jest tylko przez rok. Tak jak we wnętrzu prywatnym, tak w restauracji – dodatki zbudują nam wnętrze. Kolor, kształt, faktura. Pozornie tak nieduże elementy mogą zmienić klimat wnętrza. To co dziś jest modne, jutro może być już zbyt opatrzone. Postaw na ponadczasową klasykę.

Mniej znaczy więcej

Kiedyś był czas, kiedy tożsamość restauracji była określona przez rozrzutne tapety, przesycone kolory i wyszukane meble. Dzisiaj podkreślamy kunszt.

Architekci THE SPACE zaprojektowali już kilkadziesiąt restauracji w całej Polsce. Zarówno sieciowe, jak i restauracje z kategorii premium. Doskonale wiedzą, jak ważny jest wystrój. Efekt ich pracy ma wpływ na powodzenie restauracji. Miejsca, które musi być „przyjazne” nowym mediom. Bo to tam coraz częściej buduje się sukces miejsca i marki. Przykładem może być ostatni projekt White One, który już zdobywa pierwszych, wiernych fanów. Pamiętajmy jednak, że wiele zależy od jakości serwowanego menu. Jedzenie i design może iść w parze.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.