REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jakie kolory wpływają na pobudzenie apetytu oraz lepszy nastrój gości w restauracji?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 23 mar 2017 15:20
Jakie kolory wpływają na pobudzenie apetytu oraz lepszy nastrój gości w restauracji?
fot. pixabay.com

Chcąc przyciągnąć klienta do restauracji, przede wszystkim inwestor koncentruje się na smacznej kuchni. Warto jednak zadbać o odpowiednie wnętrze naszego lokalu. Oprócz oryginalnych i praktycznych rozwiązań architektonicznych, należy położyć szczególny nacisk na dobór odpowiednich barw i kolorów.

REKLAMA

Selekcja kolorów wnętrza restauracji, jest istotnym etapem kreowania charakteru lokalu. Powszechnie wiadomo, iż barwami możemy optycznie modyfikować proporcje pomieszczeń, uwidaczniać dobre i ukrywać słabe strony, bądź też wyraźnie zaznaczać strefy funkcjonalne restauracji. Nie każdy jednak wie, że kolory w dość dużym stopniu wpływają na sferę psychologiczną klienta, mają przełożenie na jego doznania oraz odczucia, a co za tym idzie przekładają się na jego decyzje oraz opinie na temat doświadczeń konsumenckich.

- Należy zastanowić się jakie odcienie kolorów powinny dominować w lokalu oraz czym się kierować podejmując finalne decyzje. Na początek należy przemyśleć aspekty związane z przeznaczeniem miejsca: czego będzie oczekiwał od restauracji potencjalny klient (określmy jego profil). Po przeanalizowaniu wymiarów i proporcji wnętrza oraz ilości okien, następnie przechodzimy do wyboru kolorów ścian, mebli, podłóg i wszelkich dodatków - tłumaczy Aleksandra Potrykus-Wincza, Country Manager Poland & Baltics MOOD.

Wiele badań potwierdza, że kolory wpływają realnie na ludzki apetyt. - Przykładowo czerwień powoduje szybszy przepływ krwi i podnosi ciśnienie, w wyniku czego wzmaga się apetyt. Pomarańczowy stymuluje na przykład dopływ tlenu do mózgu, zwiększa aktywność umysłową co wpływa na uczucie komfortu i zwiększenie chęci zjedzenia czegoś. Niebieski natomiast zniechęca nas do jedzenia. Przeprowadzono nawet eksperyment, polegający na zabarwieniu takiego samego jedzenia na różne kolory… niebieskie było wybierane zdecydowanie najrzadziej - zauważa ekspert.

Barwy intensywne czy stonowane?

Intensywne barwy dobrze prezentują się we wnętrzach - należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić. Przy ich wyborze kierujmy się umiarem i dopasowujmy intensywność do kubatury i przeznaczenia wnętrza.

- Zdecydowanie bardziej „bezpieczne” będą kolory stonowane i pastelowe. Dlaczego? Zdecydowanie mniej drażnią one wzrok i nie przytłaczają psychiki gości. Wnętrza utrzymane w bardziej stonowanej kolorystyce, łatwiej komponują się z wszelkiego rodzaju dodatkami, zarówno pod względem wizualnym jak i funkcjonalnym – prościej jest później dokonywać zmian stylistycznych związanych z elementami wyposażenia - wyjaśnia Aleksandra Potrykus-Wincza.

Istnieją intensywne kolory, które trudno zastosować w gastronomii – jednak te barwy, tyle że w pastelowych odcieniach, będą nabierały łagodniejszego wyrazu. Dobrym rozwiązaniem w przypadku intensywnych kolorów, jest ich łącznie z barwami neutralnymi, np. z bielą lub szarością.

- Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju elementy wyposażenia wnętrza restauracji, takie jak meble, zasłony czy obrusy, warto stosować intensywne kolory. Wtedy najlepiej zestawić to z delikatnym kolorem ścian, aby uniknąć przesady wizualnej - zauważa ekspert.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY