REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kąpiel z widokiem na port? To możliwe w Filharmonii nad Łabą

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 26 lip 2017 15:40
Kąpiel z widokiem na port? To możliwe w Filharmonii nad Łabą
fot. mat. prasowe Villeroy & Boch
Kąpiel z widokiem na port? To możliwe w Filharmonii nad Łabą
Kąpiel z widokiem na port? To możliwe w Filharmonii nad Łabą
Kąpiel z widokiem na port? To możliwe w Filharmonii nad Łabą
Kąpiel z widokiem na port? To możliwe w Filharmonii nad Łabą
Kąpiel z widokiem na port? To możliwe w Filharmonii nad Łabą
Kąpiel z widokiem na port? To możliwe w Filharmonii nad Łabą
Kąpiel z widokiem na port? To możliwe w Filharmonii nad Łabą

Nawet najdłuższe oczekiwanie jest do zaakceptowania, gdy chodzi o przestrzeń taką, jak hamburska Elbphilharmonie. Od momentu inicjacji projektu Herzog & de Meuron minęło 10 lat, ale nikt nie ma wątpliwości, że warto było czekać na jego realizację . Świat architektury jest zgodny: powstało arcydzieło, które zmieniło krytyczne głosy w chór zachwytów Zachwyca nie tylko bryła – również przestronne wnętrza z dużymi przeszkleniami i nietypowo zaaranżowanymi łazienkami.

REKLAMA

Szwajcarskie biuro architektoniczne Herzog & de Meuron i główny wykonawca Hochtief stworzyli kolejny charakterystyczny obiekt w miejscu dawnego spichrza cesarskiego, zbudowanego w 1875 r. i całkowicie zniszczonego podczas II wojny światowej. Ten wielofunkcyjny kompleks, w którym mieszczą się m.in. hotel Westin i sala koncertowa, jest jednym z najwyższych w Hamburgu. Dzięki temu miłośnicy muzyki i goście hotelowi mogą podziwiać zapierającą dech w piersiach panoramę dzielnicy Hafencity i to z bardzo nietypowego miejsca: z łazienek od Villeroy & Boch.

Nowoczesny design: odpowiedź na potrzeby

Decyzje, które nie są podyktowane zyskiem to coraz częstszy wybór projektantów hoteli. Butikowe obiekty przyciągają gości zaskakującymi pomysłami. Efektywne z punktu widzenia rentowności wykorzystanie przestrzeni pokoju i przemyślany rozkład przestają być kluczowe. W centrum zainteresowania stawiane są potrzeby klientów - hotel ma dostarczyć wyjątkową usługę, która odpowie na ich oczekiwania. Jakość tej odpowiedzi w oczach gości jest tym, co decyduje o ich ostatecznej ocenie; cena staje się drugorzędna. Dlatego Westin wybrał rozwiązanie mniej korzystne z punktu widzenia zysku, ale bardzo efektowne dla hotelowych bywalców: umieścił łazienki w bezpośrednim sąsiedztwie elewacji.

Chwila wytchnienia w zabieganym życiu

W świecie, w którym moment spokoju i ciszy staje się luksusem, projektanci wnętrz szukają kompromisu godzącego potrzebę intymności z otwartą przestrzenią. Pamiętając, że współczesny turysta lubi być zaskakiwany, projektant Tassilo Bost zaproponował zaskakujące rozwiązanie, które wielu zapadnie w pamięć: przeszklone od podłogi do sufitu łazienki, pozwalające na niespieszną kontemplację widoków z dala od hałasów codziennego, zabieganego życia.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY