REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 21 lis 2017 12:55
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Orange Kasprzaka fot. mat. prasowe
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange
Kilka trików, by przywrócić świetność. Rewitalizacja biurowca Orange

Rewitalizacje budynków, szczególnie z tzw. segmentu „premium”, pochłaniają zwykle duże kwoty. Dlatego, by utrzymać koszty w ryzach i sprawić, by inwestycja była opłacalna, często stosowanym rozwiązaniem jest remont instalacji i odświeżenie wnętrz. W połączeniu ze zmianą pozycjonowania nieruchomości na rynku, może się to okazać niezłą strategią biznesową.

REKLAMA

Przykładem takiej właśnie realizacji jest odremontowany niedawno budynek mieszczący call center Orange przy ul. Kasprzaka w Warszawie. Właściciel biurowca zdecydował się na podniesienie parametrów technicznych budynku i „lifting” powierzchni, poprawiający komfort użytkowania. Prace na powierzchni 6 tys. mkw trwały rok. Za budowę i wykończenia nowych przestrzeni odpowiadała firma Tétris.

Budynek przy ul. Kasprzaka był niegdyś ważną lokalizacją Orange. Na przestrzeni lat zmienia się styl pracy i potrzeby najemców. Dziś znajduje się tu call center, stąd przebudowa wnętrza poszła w kierunku stworzenia elastycznego open space.

Powstały nowe sale konferencyjne, zwiększono liczbę przestrzeni socjalnych, kuchni i łazienek, dostosowanych teraz również dla niepełnosprawnych. Odświeżenie powierzchni objęło odmalowanie ścian, położenie nowych wykładzin i montaż szklanych ścianek działowych, odnowiono też klatki schodowe. Zmieniły się też detale aranżacji, wymieniono kamienne blaty w łazienkach oraz okucia drzwi. Orange zainwestował dodatkowo w nowy system kontroli dostępu przy wejściu do budynku, tak aby odpowiadał on obecnym przepisom w zakresie bezpieczeństwa i ochrony pracowników.

Przebudowa części widocznej dla gości i pracowników stanowiła jednak mniejsze wyzwanie w porównaniu ze skalą prac technicznych, niezbędnych w celu podniesienia jakości instalacji.

Krok pierwszy. Nowe serce i płuca

Zespół projektowy stanął przed zadaniem, jak w sposób racjonalny i oszczędny podnieść parametry budynku. Kluczowa okazała się wymiana instalacji wentylacyjnej i klimatyzacji, czyli budowa nowego „serca i płuc” budynku.

Usprawniony został system oddymiania, który obecnie oparty jest na instalacji grawitacyjnej. Zespół Tétris dokonał napowietrzenia szybów windowych. Zamontował trzy nowe centrale wentylacyjne, a także agregat chłodniczy i suchą chłodnicę. Dołożono też nowe agregaty instalacji freonowej.

- Taki zakres prac jest niezbędny przy podnoszeniu wartości rynkowej inwestycji. Jest zarazem konieczny, aby utrzymać dotychczasowych najemców, którzy swoim pracownikom mogą zaoferować lepsze warunki pracy - mówi Beata Andryk z Tétris, która zarządzała pracami remontowymi.

Krok drugi. Przepisy pożarowe

- Największą trudność sprawiają zwykle normy pożarowe. Budynek trzeba dostosować do aktualnych wytycznych zawsze wtedy, kiedy zmianie ulega rozkład wnętrza, czyli w praktyce przy każdym większym remoncie – podkreśla Beata Andryk z Tétris. Należy sprawdzić poprawność działania systemów i parametry w całym budynku, dotyczy to m.in. szerokości korytarzy, dróg ewakuacyjnych czy rozmieszczenia grodzeń przeciwpożarowych. Na przykład już sam brak grodzeń może pociągać za sobą konieczność przeznaczenia ok. 500 tys. zł na piętro, aby sprostać obowiązującym przepisom.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.