REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 sty 2018 11:44
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
MSD realizacja Massive Design fot. Szymon Polanski
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design
Kolorowo, innowacyjnie i przytulnie. Oto nowe biuro MSD od Massive Design

Projekt poprzedniego biura MSD powstał w 2004, gdzie z lekkimi przebudowami oraz rozbudowami funkcjonował po dziś dzień. Na rynku biurowym jest to cała epoka. Nie tylko w sposobie funkcjonowania rynku, ale przede wszystkim w kwestii funkcjonowania biur i zmiany wymagań samych pracowników. Mając tą świadomość i perspektywę wybudowania nowej siedziby firmy w tym samym budynku postanowiono zgłosić się o pomoc do autorów poprzedniego biura, architektów z Massive Design by zmiana odbyła się pod ścisłą kontrolą profesjonalistów, ale też odpowiadała współczesnym trendom w projektowaniu biur.

REKLAMA

Doświadczenia ostatnich kilkunastu lat oraz doskonała znajomość klienta pozwoliły projektantom lepiej ocenić zakres i format wprowadzanych zmian. Oznaczało to prawdziwą rewolucję w sposobie funkcjonowania biura, w tym przejście z częściowego układu pokojowego na niemal pełny open space. Z racji wykonania tak dużego kroku w warstwie funkcjonalnej biura, zapewnienie odpowiedniego komfortu pracownikom MSD było priorytetem dla architektów z Massive Design. Przykładowo cała przestrzeń biura została wyposażona w elementy dekoracyjne poprawiające akustykę open space. Projekt miał na celu również zmianę systemu pracy biura na ukierunkowany na większą komunikację i wymianę informacji między działami oraz pracownikami. Dotychczas biuro było zlokalizowana na kilku piętrach, nie zawsze ze sobą sąsiadujących. W tym celu skorygowano również schemat blokowy ułożenia departamentów względem siebie, poprawiono ich relację i oddziaływanie. W chwili obecnej biuro zajmuje 6500 mkw. na 6 piętrach w środkowym segmencie wieży WTT.

Na etapie space planningu zostały określone zasady działania każdej z części biura. Każde piętro miało być wyposażone w duże i łatwo dostępne pomieszczenie socjalne – kuchenkę, a przestrzeń do pracy miała być wzbogacona o rozwiązania dające możliwość innego trybu i rodzaju wykonywanych czynności. Mowa tu przede wszystkim o stołach projektowych, przytulnych przestrzeniach do spotkań ad hoc czy otwartych budkach do pracy indywidualnej i w małych grupach rozlokowanych w bliskim sąsiedztwie klasycznych biurek. Całość została wzbogacona o program sal konferencyjnych i do spotkań mniej formalnych w pełnym spektrum zapotrzebowania. Zaprojektowano zarówno eleganckie pomieszczenia z klasycznymi krzesłami konferencyjnymi, jak również i salki, gdzie prócz miękkich puf czy foteli można spotkać popularne rozwiązania typu beanbag w energetyzującej kolorystyce.

Kolejnym wyzwaniem był nowy projekt recepcji. - Projektując poprzednie biuro MSD zdecydowanie bliżej było nam wszystkim do koncepcji nieco ciężkich wystrojów z dużą ilością ciemnego drewna i zachowawczą estetyką, nawiązującą do klasycznej elegancji biur amerykańskich. Obecna realizacja jest odwróceniem się od tego motywu o 180 stopni - uważają projektanci z Massive Design. MSD postawiło teraz w pierwszej kolejności na pokazanie innowacyjności w produkcji leków oraz przyjaznego charakteru firmy.

Przejawia się to również w pomieszczeniach socjalnych, gdzie pracownicy mieli realny wpływ na to jak takie pomieszczenia wyglądają. Dzięki temu z pojawiającej się na jednym piętrze stylizacji puszczy, gdzie fragmenty sufitów układają się w koronę drzewa, możemy się przenieść do kuchenki chińskiej, gdzie sufit zdobią lampy i dekoracje z naturalnego bambusa.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.