REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Korytarze jak wnętrze tramwaju. Galeria Jurajska stawia na oryginalność

  • Autor: propertynews.pl
  • 15 mar 2017 10:40
Korytarze jak wnętrze tramwaju. Galeria Jurajska stawia na oryginalność
Wstępna koncepcja modernizacji korytarzy w Galerii Jurajskiej, projekt Verso

Galeria Jurajska w Częstochowie od ubiegłego roku wprowadza spektakularne zmiany w swoich wnętrzach. Po modernizacji m.in. strefy restauracyjnej przyszedł czas na kolejne przestrzenie - korytarze. Za koncepcję architektoniczną odpowiada pracownia Verso.

REKLAMA

Tylko w 2016 roku centrum handlowe zrealizowało aż 12 modernizacji. Wśród zrealizowanych inwestycji najbardziej złożoną był remodeling strefy restauracyjnej. Za tę inwestycję galeria była nominowana do nagrody Property Design Awards 2017. Galeria zmodernizowała również wszystkie toalety, tworząc dodatkowo nowe toalety dla dzieci i toaletę rodzinną. Efektem zmian jest także nowa odsłona pokoju dla matek z dzieckiem oraz nowy pokój pierwszej pomocy. Jedną z ciekawszych inwestycji jaką zrealizowano w 2016 jest strefa dydaktyczno - wypoczynkowa z największym w Częstochowie akwarium morskim, które zamieszkuje ponad 400 morskich stworzeń. Galeria zainwestowała także w wi-fi - to dostępne jest na terenie całej galerii od końca 2016r.


Poczekalnie jak wnętrze tramwaju

Także na 2017 rok centrum handlowe przygotowało szereg zmian. Pierwsze właśnie ruszyły. Na wiosnę Jurajska planuje stworzenie 3 poczekalni w korytarzach wiodących do toalet. Aranżacja wnętrz dwóch poczekalni nawiązywać będzie do wnętrza… środków komunikacji miejskiej. Wzdłuż ścian zostaną zamontowane znane z tramwajów siedziska, natomiast na ścianach pojawi się grafika imitująca widok z okien komunikacji miejskiej. Autorem projektu jest pracownia Verso. Poczekalnia powstanie także przy toaletach na II-poziomie przy foodcourt. Jej przestrzeń wypełnią z kolei pufy i siedziska. - Zależy nam na stworzeniu dodatkowej, ale także ciekawej przestrzeni, którą można potraktować jak poczekalnię lub miejsce, w którym można podładować smartfona. - Szerokie i długie korytarze doskonale się do tego nadają. Ich wnętrza zaaranżujemy w taki sposób, aby połączyć dwie funkcje - użytkową oraz komunikacyjną. Postawimy także na kreatywne zaaranżowanie przestrzeni, w taki sposób, aby nie burzyła ona głównej funkcji jaką spełniają korytarze prowadzące do toalet - mówi Roman Bugajczyk.

Zmiany na parkingach

Inwestycje Jurajskiej realizowane będą także na parkingach. Wiosną uruchomiony zostanie w galerii nowy parking rowerowy. Powstanie on według nowoczesnego konceptu, w którym priorytetem jest bezpieczeństwo zaparkowanych rowerów. W miejscu tym będzie można swobodnie zaparkować rower oraz pójść na zakupy, bez obaw, że sprzęt ulegnie zniszczeniu. Parking dla rowerów powstanie w wydzielonej części parkingu samochodowego. W sumie Galeria Jurajska zaplanowała na 2017 ponad 10 nowych inwestycji. Modernizacje obok korytarzy i parkingów obejmą m.in. wejścia oraz parkingi zewnętrzne.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY