REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny

  • Autor: PropertyDesign.pl / AK
  • 14 gru 2016 12:00
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
fot. Takumi Ota (www.phota.jp)
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny
Krajobraz z wody - tak zmienił się stary ogród botaniczny

Stary, japoński ogród botaniczny przekształcono w wielozadaniową przestrzeń dla sztuki i wystaw. Skromne i oszczędne wnętrze wyróżnia się dzięki umiejętnemu odwzorowaniu w architekturze wnętrza natury otoczenia.

REKLAMA

Przed projektantami z Moriyuki Ochiai Architects stanęło zadanie renowacji i przekształcenia ogrodu botanicznego przy jeziorze Ashi w regionie Hakone w Japonii w muzeum i wielozadaniową przestrzeń.

W centrum dotychczasowego ogrodu (pod szklaną kopułą) znajdowało się drzewo banyan, które było symbolem miejsca. Wody opadowe użyźniały ziemię i korzenie. Projektantów poproszono o takie przeprojektowanie miejsca, by zawierało kuchnię, przestrzeń jadalną, miejsce na wystawy czasowe oraz koncerty i sztuki. 

Celem projektantów było stworzenie uniwersalnej, wielozadaniowej przestrzeni. Całą podłogę pokryto betonem, a w centrum - gdzie dotąd rosło drzewo - powstał oktagonalny amfiteatr. Jego centralną część pokryto przezroczystą powłoką żywiczną, która swoim wzorem i formą przypomina, że płynęły tu niegdyś wody żywiące drzewo. Nawiązuje też do otoczenia w postaci jeziora i góry. Amfiteatr funkcjonuje zarówno jako miejsce gdzie odbywają się przedstawienia, wystawy, ale jest też miejscem spotkań czy spożywania posiłków.

Tak jak jezioro powstaje z wód pochodzących z różnych źródeł, tak nietypowa podłoga amfiteatru powstała z zatopionych kawałków materiałów, luster, szkła czy metalu które sprawiają, że lśni i odbija światło. Wygląd podłogi zmienia się w zależności od otoczenia, natężenia światła, etc. 

Wnętrze zaprojektował zespół Moriyuki Ochiai Architects w składzie Moriyuki Ochiai, Wakana Sujishi, Jillian Lei, Charlotte Jacob, Florentina Carrier, Marie Uno, Marina Masuda.

 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY