REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 18 lip 2017 12:10
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
fot. mat. prasowe
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom
Liczy się dobre wejście. Jak przywrócić blask wnętrzom

Nie od dziś wiadomo, że pierwsze wrażenie wygrywa – tak w relacjach osobistych, jak i biznesowych. Lipowy Office Park to warszawski zespół budynków biurowych, wybudowany w 2009 r. Z analiz Tétris wynika, że średnio po pięciu latach użytkowania budynku pojawia się potrzeba odrestaurowania części wspólnych - zmienia się moda, potrzeby najemców, wchodzą nowe technologie. Często konieczne jest unowocześnienie instalacji, a to… pociąga za sobą lawinę przepisów, z którymi po remoncie taki kilkuletni budynek musi być zgodny.

REKLAMA

Przebudowany niedawno hol wejściowy głównej siedziby Banku Pekao SA to przykład, jak stosunkowo niewielkim kosztem przywrócić blask wnętrzom. - W kilkuletnich budynkach, jak Lipowy Office Park, taki „lifting” realnie podnosi atrakcyjność powierzchni dla klientów – mówi Łukasz Łoziński z Tétris.

Bank Pekao SA miał ciekawy pomysł – ubrać recepcję w nowe szaty, bez ingerowania w oryginalne wykończenie tej przestrzeni. Nową aranżację holu zlecono firmie Tétris, której zadaniem było zaprojektowanie i przebudowa wnętrza w modelu Design & Build. Dobra koordynacja i szybkość prac były konieczne, ponieważ prace prowadzono na działającym, codziennie otwartym, obiekcie biurowym. Remont trwał cztery tygodnie, w tym weekendy.

Wybór klienta padł na design oparty na motywie prostokątnych, kolorowych brył, tworzących trójwymiarową szachownicę. Jest lekko, nowocześnie i dynamicznie, dzięki złamaniu białych powierzchni czerwonymi i grafitowymi elementami.

- Najtrudniej było znaleźć złoty środek między zmianą, a nie ingerowaniem w to, co stanowi oryginalną strukturę budynku - mówi Łukasz Łoziński z Tétris. - Zamiast niszczyć kamienną posadzkę, położyliśmy na nią wysokiej jakości, tkaną wykładzinę. Na ścianach przykleiliśmy do kamienia specjalne, winylowe tapety, przedzielane dekoracją z paneli akustycznych. Wszystko z zachowaniem restrykcyjnych parametrów jakościowych i norm ogniowych.

Przestrzeń ożywiają też ciekawe meble ruchome, jak stolik kawowy na ażurowej podstawie, białe ażurowe abażury i krzesła z dziurkowanymi oparciami. Całości dopełnia przezierny, podwieszany sufit.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY