REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 paź 2017 10:56
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Sushi set Marek Cecuła fot. Sebastian Zimmer
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo

Tworzenie naczyń porcelanowych jest dzisiaj ważnym wyzwaniem projektowym i odpowiada na nowe wymagania kultury kulinarnej, która w ostatnich latach rozszerza się na szereg nowych trendów, stylów i kierunków. Nowoczesna ceramika zachwyca designem, stanowiąc jednocześnie dyskretną oprawę dla kulinarnych dzieł sztuki. O realiach projektowych kształtujących współczesną porcelanę opowiada dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio, Marek Cecuła.

REKLAMA

Wchodzimy w niezrównany stan, w którym jedzenie staje się nie tylko pokarmem, ale też pojęciem dostarczającym nam doświadczenie w testowaniu nieznanych i nierozpoznawalnych substancji.  Są to kompozycje smaków, które rozszerzają nasze zmysły i dają nowe poczucie niekonwencjonalnych doznań kulinarnych.  

- Nauka gustu, chemia żywności i anatomia jedzenia to dziś sztuka kulinarna, rzemiosło i design. Szefowie kuchni są kreatywnymi dyrektorami, którzy prześcigają się w eksperymentach na temat tego, co jeszcze może być nowym materiałem spożywczym – mówi Marek Cecuła, dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio. 

W Polskich Fabrykach Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” 227 lat kultywowanej od pokoleń tradycji przeplata się ze współczesnymi trendami wzorniczymi. To tutaj klasyczne projekty tak wybitnych twórców okresu międzywojennego, jak Józef Wysocki, Wincenty Potacki czy Bogdan Wendorf spotykają się z nowoczesną ceramiką Ćmielów Design Studio. Pracownia pod kierownictwem Marka Cecuły prezentuje zupełnie nowe oblicze porcelany łączącej w sobie tradycyjny kunszt produkcji z nowoczesnym podejściem do estetyki.

- Niezaspokojona wyobraźnia kreatywnych szefów kuchni generuje zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo. Serwowane dania to kompozycje nie tylko smakowych, ale również wysoce estetycznych formacji trójwymiarowych rzeźb z malarskimi efektami barw, faktur i kształtów. Forma jedzenia zmieniła się drastycznie - znikły znane i rozpoznawalne elementy, ustępując miejsca nowym dwuznacznym substancjom o różnym wyglądzie, fakturach i kolorystyce oraz zupełnie nowych smakach. Konwencjonalne naczynia, talerze i miski okazują się niewystarczające dla tego innowacyjnego, jedzonego produktu – mówi dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio.

W odróżnieniu od konwencjonalnego projektowania naczyń, dzisiejsze wymagania są bardzo specyficzne. Projektowanie dla sztuki kulinarnej wymaga myślenia o rozwoju produktu, który mieści w sobie potencjał twórczy drugiej osoby, czyli szefa kuchni. Nadając talerzowi neutralną formę i nietypowe barwy umożliwiamy szefowi kuchni aranżację materiału kulinarnego - stworzenie oryginalnej kompozycji form, kolorów, aromatu i smaku.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie




  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

  • Modernizujmy armię rozsądnie. Wnioski po Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach ⬇️ @polskathetimes @EECKatowice polskatimes.pl/strefa-biznesu…
    @EECKatowice - (RT) @PZLSwidnik
  • W wiceministrem zdrowia Zbigniewem J. Królem @MinZdrowia na @EECKatowice rozmawialiśmy m.in. o zdrowiu publicznym. Po I wojnie światowej Polska była wschodnioeuropejskim liderem w tej dziedzinie #zdrowiepubliczne #EKG2018 #EEC2018 bit.ly/2kezwvf https://t.co/TL0Aq2HW8R
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…
    @EECKatowice - (RT) @Pentacomp_SI
  • Nie obawiam się o źródła finansowania inwestycji - mówi w rozmowie z portalem @wnppl Paweł Borys, prezes @Grupa_PFR pytany o to, czy mniejsze wpływy z przyszłego budżetu Unii Europejskiego będą stanowiły dla nas duży problem. Jakie ma argumenty? #EKG2018 #EEC2018 @EECKatowice https://t.co/Ar46rCsVku
    @EECKatowice - (RT) @ElzbieciakTomek
  • Czy #biotechnologia w Polsce ma szansę stać się ważnym elementem innowacyjnej gospodarki? Na to pytanie odpowiadali podczas @EECKatowice m.in. liderzy przemysłu farmaceutycznego i eksperci. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia bit.ly/2s3floz https://t.co/hd2DqreGPl
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Joseph BenAmram, prezes MSD w regionie EURAM na @EECKatowice: rozwój biotechnologii wymaga partnerstwa między rządem, firmami krajowymi i międzynarodowymi oraz ośrodkami badawczymi. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia rynekzdrowia.pl/Farmacja/Biote… https://t.co/4jWpURT8yi
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • MT @PwCCEE: twitter.com/PwCCEE/status/… The 10th @EECKatowice, the largest economic event in #CEE with 150 insp...
    @EECKatowice - (RT) @amitabhrjha
  • Kto może w unijnych negocjacjach nad budżetem czuć się wygranym? Jak to możliwe, że mamy więcej, ale mniej? W "Rządowej ławie" na pytania @adam_sierak odpowiada Jerzy @JerzyKwiecinski z @MIR_GOV_PL. Serdecznie polecamy całą rozmowę 👉👉👉 bit.ly/2rZ21k6 https://t.co/yQNOLL2YP2
    @EECKatowice - (RT) @wnppl
  • EKG 2018 w Katowicach. Kongres pełen wyzwań @se_pl @EECKatowice superbiz.se.pl/wiadomosci-biz…
    @EECKatowice - (RT) @SuperbizPL
  • We are pleased that once again our Warsaw team could be part of @EECKatowice. This year we supported two of our amazing clients @INGBankSlaski and @_PKEE_ in setting up the exhibition, filming, tweeting, taking pictures, and of course a lot of networking and fun. #work #Katowice https://t.co/9zvLpCf52O
    @EECKatowice - (RT) @AvenewMedia
Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY