REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 27 paź 2017 10:56
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Sushi set Marek Cecuła fot. Sebastian Zimmer
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo
Marek Cecuła: Kreatywni szefowie kuchni generują zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo

Tworzenie naczyń porcelanowych jest dzisiaj ważnym wyzwaniem projektowym i odpowiada na nowe wymagania kultury kulinarnej, która w ostatnich latach rozszerza się na szereg nowych trendów, stylów i kierunków. Nowoczesna ceramika zachwyca designem, stanowiąc jednocześnie dyskretną oprawę dla kulinarnych dzieł sztuki. O realiach projektowych kształtujących współczesną porcelanę opowiada dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio, Marek Cecuła.

REKLAMA

Wchodzimy w niezrównany stan, w którym jedzenie staje się nie tylko pokarmem, ale też pojęciem dostarczającym nam doświadczenie w testowaniu nieznanych i nierozpoznawalnych substancji.  Są to kompozycje smaków, które rozszerzają nasze zmysły i dają nowe poczucie niekonwencjonalnych doznań kulinarnych.  

- Nauka gustu, chemia żywności i anatomia jedzenia to dziś sztuka kulinarna, rzemiosło i design. Szefowie kuchni są kreatywnymi dyrektorami, którzy prześcigają się w eksperymentach na temat tego, co jeszcze może być nowym materiałem spożywczym – mówi Marek Cecuła, dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio. 

W Polskich Fabrykach Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” 227 lat kultywowanej od pokoleń tradycji przeplata się ze współczesnymi trendami wzorniczymi. To tutaj klasyczne projekty tak wybitnych twórców okresu międzywojennego, jak Józef Wysocki, Wincenty Potacki czy Bogdan Wendorf spotykają się z nowoczesną ceramiką Ćmielów Design Studio. Pracownia pod kierownictwem Marka Cecuły prezentuje zupełnie nowe oblicze porcelany łączącej w sobie tradycyjny kunszt produkcji z nowoczesnym podejściem do estetyki.

- Niezaspokojona wyobraźnia kreatywnych szefów kuchni generuje zapotrzebowanie na nowe ceramiczne wzornictwo. Serwowane dania to kompozycje nie tylko smakowych, ale również wysoce estetycznych formacji trójwymiarowych rzeźb z malarskimi efektami barw, faktur i kształtów. Forma jedzenia zmieniła się drastycznie - znikły znane i rozpoznawalne elementy, ustępując miejsca nowym dwuznacznym substancjom o różnym wyglądzie, fakturach i kolorystyce oraz zupełnie nowych smakach. Konwencjonalne naczynia, talerze i miski okazują się niewystarczające dla tego innowacyjnego, jedzonego produktu – mówi dyrektor artystyczny Ćmielów Design Studio.

W odróżnieniu od konwencjonalnego projektowania naczyń, dzisiejsze wymagania są bardzo specyficzne. Projektowanie dla sztuki kulinarnej wymaga myślenia o rozwoju produktu, który mieści w sobie potencjał twórczy drugiej osoby, czyli szefa kuchni. Nadając talerzowi neutralną formę i nietypowe barwy umożliwiamy szefowi kuchni aranżację materiału kulinarnego - stworzenie oryginalnej kompozycji form, kolorów, aromatu i smaku.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY