REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Menu, wystrój, komfort akustyczny – na co zwracamy uwagę w restauracjach?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 14 lut 2017 12:33
Menu, wystrój, komfort akustyczny – na co zwracamy uwagę w restauracjach?
W czeskiej restauracji Portum (łac. port - nazwa nawiązuje do wyjątkowej stylistyki hotelu), w czterogwiazdkowym hotelu Maximus, architekt postawił na monolityczny sufit o płaskiej powierzchni, bez widocznej konstrukcji,fot. materiały prasowe Rockfon
Menu, wystrój, komfort akustyczny – na co zwracamy uwagę w restauracjach?
Menu, wystrój, komfort akustyczny – na co zwracamy uwagę w restauracjach?
Menu, wystrój, komfort akustyczny – na co zwracamy uwagę w restauracjach?
Menu, wystrój, komfort akustyczny – na co zwracamy uwagę w restauracjach?
Menu, wystrój, komfort akustyczny – na co zwracamy uwagę w restauracjach?
Menu, wystrój, komfort akustyczny – na co zwracamy uwagę w restauracjach?
Menu, wystrój, komfort akustyczny – na co zwracamy uwagę w restauracjach?

Jedzenie, obsługa, wystrój - to kryteria, które bierzemy pod uwagę wybierając się do restauracji. Nie mniej ważny jest też komfort akustyczny, będący subiektywną miarą tego, jak odbieramy dźwięki danego pomieszczenia, a w konsekwencji czy czujemy się w nim dobrze. Dlatego też restauratorzy powinni uznać dobrą akustykę za jeden z wyróżników swojego lokalu.

REKLAMA

Coraz częściej jadamy poza domem. Restauracje są więc pełne ludzi i bardzo głośne. Siedzimy naprzeciw siebie przy małym stoliku i nie słyszymy się wzajemnie. Za to dobiegają do nas fragmenty rozmów ludzi ze stolika obok, których wolelibyśmy nie słyszeć. Brzmi znajomo? - To doprawdy ironia, że spotykamy się z naszymi przyjaciółmi czy rodziną w miejscach do tego zaprojektowanych i często po prostu nie możemy się porozumieć – zauważa Jill Dupleix, australijska autorka wielu publikacji o żywności i długoletni recenzent restauracyjny dla The Sydney Morning Herald.  To znak, że właściciel lokalu nie zadbał o jego akustykę. Dlaczego?

W zgodzie z najnowszymi trendami architekci wykorzystują w aranżacjach restauracji twarde materiały o niskim współczynniku pochłaniania dźwięku, takie jak: kamień, beton czy szkło. Zmiana tendencji wzorniczych widoczna jest także w rezygnacji z dywanów, ciężkich zasłon czy pokrytych pluszem mebli, czyli wszystkich tych elementów, które pochłaniają dźwięk wpływając pozytywnie na akustykę wnętrz. Wysokie sufity i duża ilość okien, choć miłe dla oka, również nie budują komfortu akustycznego.

Amerykański krytyk kulinarny Tom Sietsema wprowadził kryterium akustyki w rankingu restauracji. Opracował swój system oceny hałasu:  przy  60 dB można porozmawiać cicho, 60-70 dB naturalna rozmowa, 71-80 dB należy mówić podniesionym głosem,  powyżej 80 dB należy krzyczeć, by się porozumieć. Warto zauważyć, że poziom 70 dB jest równoważny z hałasem wytwarzanym przez głośny odkurzacz, a powyżej 80 dB z intensywnym ruchem miejskim. Co ważne, hałas powyżej 80 dB jest potencjalnie niebezpieczny, jeśli nie dla gości lokalu, to na pewno dla personelu. Dodatkowo każdy wzrost o 10 dB jest subiektywnie odczuwany jako podwojenie głośności.

Jak wykazują badania opublikowane przez Acoustical Society of America, przeprowadzone w 11 restauracjach w USA, poziom dźwięku w pomieszczeniu nie jest jedynym parametrem wpływającym na komfort akustyczny. Bardzo istotny jest bowiem czas pogłosu. Otóż nawet przy niskim poziomie dźwięku możemy odczuwać dyskomfort, jeśli czas pogłosu jest długi.  - Badania pokazują, że klienci restauracji są bardziej wyczuleni na czas pogłosu przestrzeni niż na sam hałas. Przy hałasie na poziomie 70-80 dB, lecz przy krótkim czasie pogłosu, większość gości uznawała, że w restauracji jest odpowiedni komfort i klimat akustyczny - podkreśla Marcin Zastawnik, akustyk z firmy Propersound.

Właściwa akustyka to bardzo ważny element każdej restauracji. Najskuteczniejszą metodą zapanowania nad niepożądanymi dźwiękami w restauracjach jest użycie sufitów ze skalnej wełny mineralnej. – Sufit stanowi zwykle znaczną powierzchnię w pomieszczeniu, w związku z czym materiał, z którego jest wykonany ma istotny wpływ na pochłanianie dźwięku – mówi Artur Pacyna, ekspert Rockfon. - Design sufitów podwieszanych, w tym różnorodność kształtów, kolorów i rozwiązań sprawia, że architekci chętnie sięgają po nie, zwłaszcza że sufit jest często jedyną skuteczną powierzchnią pochłaniającą dźwięk - dodaje ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY