REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 07 maj 2019 11:40
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
GRUBY JOSEK projekt THE SPACE fot. Piotr Czaja
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space
Miejsce, gdzie bawi się ferajna. Oto restauracja Gruby Josek projektu The Space

Zaprojektowanie restauracji stylizowanej to nie lada wyzwanie. Stanęło przed nim biuro projektowe The Space, które miało wysoko postawioną poprzeczkę. Inwestor wiedział czego chce i jaką restauracją ma być Gruby Josek. Po stronie architektów było urzeczywistnienie jego wizji i stworzenie projektu wnętrza, w którym można stracić poczucie czasu.

REKLAMA

Zacznijmy od początku. Inwestor zgłosił się do biura projektowego The Space z bardzo konkretną wizją – chciał stworzyć miejsce stylizowane na lata 20. XX wieku. Lokalizacja restauracji również nie była wybrana przypadkowo – chodziło o klimat nie tylko w środku, ale i na zewnątrz. W całym koncepcie pojawiło się wiele odwołań historycznych zaczynając od menu, strojów kelnerów, ich język kończąc na neonie, stylizowanych Warszawą i jej herbem. Architektom zależało na stworzeniu projektu wnętrz, które wprowadzi w klimat dawnej Warszawy, ale zachowa elementy współczesności. Zarówno inwestor, jak i architekci wiedzieli, że wszystko musi być spójne z pierwotnym pomysłem, a finalnie nie może z tego wyjść nic przerysowanego czy karykaturalnego.

- Od samego początku współpracowaliśmy ściśle z inwestorem, menadżerem oraz kucharzem. Łączyła ich wspólna wizja, choć na etapie szczegółów każdy miał swój pomysł. Naszym zadaniem była ich weryfikacja, pogodzenie oraz co najważniejsze – wdrożenie tworząc spójny projekt wnętrz. Proces ten trwał dosłownie trzy miesiące od koncepcji po realizację. W takim tempie siłą rzeczy wiele rzeczy trzeba ustalać i korygować na bieżąco Nie było to łatwe, ale zakładany cel został osiągnięty - mówi architekt Dorota Maksymowicz, właścicielka The Space.

Gruby Josek to restauracja dwupoziomowa o powierzchni ok. 250 mkw. O ile na parterze mieści się jedna duża przestrzeń dla gości wraz z barem i kuchnią, o tyle na piętrze do mniejszych pomieszczeń prowadzi nas antresola oraz wąskie korytarze. Architekci zadbali również o miejsce dla najmłodszych.

Restauracja widoczna jest już z zewnątrz, ponieważ w jej witrynie ustawiono już stoliki dla gości. Architekci chcieli, aby przechodnie mieli poczucie, że restauracja „wychodzi do nich z zaproszeniem”. W weekendy przestrzeń ta zamieniana jest na scenę dla warszawskich grup muzycznych. Całe wnętrze restauracji utrzymane jest w kolorystyce szaro-czarnej, z elementami bieli. To wszystko uzupełnia drewno – od wejścia widzimy długi, drewniany bar. Architekci zdecydowali się na pozostawienie starych balustrad oraz starej podłogi – wszystko zostało odnowione. Na ścianach jest przede wszystkim cegła oraz autorska tapeta, na której widzimy strony ze starych warszawskich gazet. Z antresoli widać, jak pracuje kuchnia – jest to celowy zabieg. Inwestorowi zależało, żeby goście przychodzili tu zwłaszcza dla serwowanych dań pełnych wspomnień i nostalgii, które jednocześnie nawiązują do najwyższych europejskich standardów i trendów.

W dalszych pomieszczeniach na ścianach widoczny jest beton, a dekorację stanowią fotografie dawnej Warszawy. Do poszczególnych pomieszczeń prowadzą korytarze, które nawiązują do wąskich, bocznych uliczek Warszawy – sugeruje to zwłaszcza oświetlenie, stylizowane na uliczne latarnie. Elementem nowoczesnym jest jedna ze ścianek, po której pnie się żywa roślinność oraz aranżacja łazienki – połączenie bieli i czerni z drewnem.

Gruby Josek to projekt pełen detali, które świetnie ze sobą korespondują. Duża, przeszklona kuchnia z czarnymi profilami idealnie uzupełnia się z podwieszaną nad barem szklaną półką. Czerń jest tu kolorem oświetlenia i dodatków. To, co inni najczęściej ukrywają to The Space postanowiło nieco bardziej wyeksponować jak np. wszelkiego rodzaju kable na ścianach, zapewniając przy tym pełne bezpieczeństwo.

Kilka miesięcy pracy The Space, kilkanaście spotkań z zespołem Gruby Josek i przy ulicy Elektoralnej 24 powstała restauracja, jakiej wcześniej nie było. Stylizowana na dawną Warszawę – w swoim wystroju i menu zyskała na autentyczności.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA


FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.



REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.