Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!



PropertyDesign.pl - 04-03-2019 13:00


Ten projekt nie należał do najłatwiejszych. Architekci stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania biura DHL dla oddziału zajmującego się zarządzeniem łańcuchem dostaw. Postawili na wnętrze minimalistyczne z elementami industrialnymi. Szczególną uwagę zwrócili na akustykę i oświetlenie. A my zaglądamy do środka!

Nowe biuro DHL to efekt udanej współpracy inwestora i czeskiego studia architektonicznego VONT. Przejrzysta identyfikacja wizualna nie pozostawia nikomu wątpliwości, co do obszaru działalności DHL, pomimo braku firmowych barw.

Architektom zależało na stworzeniu wysokiej jakości miejsca pracy dla menadżerów najwyższego szczebla, ale także przestrzeni do kreatywnej pracy i ogólnie dobrego środowiska pracy. Architekci położyli nacisk na oświetlenie i akustykę.

Największym atutem biura jest minimalizm i neutralne strefy biura połączone z elementami nawiązującymi do branży transportowej. Architekci specjalnie zaprojektowane industrialne detale wpisali w przestrzeń całego biura. I tak mamy metalowe sufity podwieszane nad którymi znajdują się instalacje i oświetlenie, wbudowane meble drewniane i metalowe przypominające boksy transportowe, czy nogi od stołów przypominające widły wózków widłowych.

Ciekawym akcentem w biurze są formy unikatowych obiektów artystycznych inspirowane również mocno industrialną branżą logistyki i transportu m.in. nietuzinkowe oświetlenie "Shibari" autorstwa Kateřiny Handlová, relief świetlny rzeźbiarza Matěja Hájka oraz wielkoformatowe fotografie Bet Orten wykonane autorską techniką druku na szybach z blachy. A efekt? Zaprojektowane wnętrze ma ogromny potencjał do organizowania spotkań i pracy zespołowej.

W projekcie wykorzystano takie marki jak: Vitra, EXX, LD seating, Spoltex-Pevanha, Katerina Handlová, Bet Orten, Matej Hájek.

Architekt: VONT - Matej Hájek, Oldrich Wachtl, Helena Znamenaná, lokalizacja: Jažlovice, Czech Republic, inwestor: DHL Supply Chain Czech Republic, realizacja: 2016 - 2017, powierzchnia: ok. 635 mkw., budżet: 489 tys. euro (bez podatku), zdjęcia: Jakub Skokan, Martin Tuma / BoysPlayNice, współpraca: Brick.