REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 04 mar 2019 13:00
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
fot. Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!
Minimalistyczne i industrialne. Nowe biuro dla DHL było wyzwaniem dla architektów!

Ten projekt nie należał do najłatwiejszych. Architekci stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania biura DHL dla oddziału zajmującego się zarządzeniem łańcuchem dostaw. Postawili na wnętrze minimalistyczne z elementami industrialnymi. Szczególną uwagę zwrócili na akustykę i oświetlenie. A my zaglądamy do środka!

REKLAMA

Nowe biuro DHL to efekt udanej współpracy inwestora i czeskiego studia architektonicznego VONT. Przejrzysta identyfikacja wizualna nie pozostawia nikomu wątpliwości, co do obszaru działalności DHL, pomimo braku firmowych barw.

Architektom zależało na stworzeniu wysokiej jakości miejsca pracy dla menadżerów najwyższego szczebla, ale także przestrzeni do kreatywnej pracy i ogólnie dobrego środowiska pracy. Architekci położyli nacisk na oświetlenie i akustykę.

Największym atutem biura jest minimalizm i neutralne strefy biura połączone z elementami nawiązującymi do branży transportowej. Architekci specjalnie zaprojektowane industrialne detale wpisali w przestrzeń całego biura. I tak mamy metalowe sufity podwieszane nad którymi znajdują się instalacje i oświetlenie, wbudowane meble drewniane i metalowe przypominające boksy transportowe, czy nogi od stołów przypominające widły wózków widłowych.

Ciekawym akcentem w biurze są formy unikatowych obiektów artystycznych inspirowane również mocno industrialną branżą logistyki i transportu m.in. nietuzinkowe oświetlenie "Shibari" autorstwa Kateřiny Handlová, relief świetlny rzeźbiarza Matěja Hájka oraz wielkoformatowe fotografie Bet Orten wykonane autorską techniką druku na szybach z blachy. A efekt? Zaprojektowane wnętrze ma ogromny potencjał do organizowania spotkań i pracy zespołowej.

W projekcie wykorzystano takie marki jak: Vitra, EXX, LD seating, Spoltex-Pevanha, Katerina Handlová, Bet Orten, Matej Hájek.

Architekt: VONT - Matej Hájek, Oldrich Wachtl, Helena Znamenaná, lokalizacja: Jažlovice, Czech Republic, inwestor: DHL Supply Chain Czech Republic, realizacja: 2016 - 2017, powierzchnia: ok. 635 mkw., budżet: 489 tys. euro (bez podatku), zdjęcia: Jakub Skokan, Martin Tuma / BoysPlayNice, współpraca: Brick.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.