REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 11 maj 2017 12:00
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii
Nietuzinkowa przestrzeń dla studentów. Zobacz jak wygląda gdański Wydział Neofilologii

Sale dydaktyczne z systemami ułatwiającymi udział w wykładach osobom niedosłyszącym, laboratorium językowe, aula koncertowa i teatralna. Wszystko to znaleźć można w nietuzinkowym budynku Neofilologii Uniwersytetu Gdańskiego. Pełen nowoczesnych rozwiązań obiekt robi ogromne wrażenie zarówno w środku, jak i na zewnątrz.

REKLAMA

To nowoczesna konstrukcja z siedmiopiętrowym budynkiem administracyjnym, do którego przeniósł się rektorat UG oraz trzypiętrowa przestrzeń dla studentów. Budynek Neofilologii i budynek administracji centralnej to dwa oddzielne gmachy stanowiące architektoniczną całość.

– Obiekt wyróżnia zdecydowanie świeże podejście do architektury spośród budynków wchodzących w skład kampusu. Jednocześnie respektuje otoczenie, ponieważ kolorystyka użytych materiałów jest spójna z pozostałymi budynkami. Postawiliśmy tu na materiały szlachetne, takie jak szkło, okładziny aluminiowe czy wielkoformatowe płyty betonowe, w kolorze szarym i czerwonym.   Zastosowaliśmy tu proste, modernistyczne i ponadczasowe formy architektoniczne, które z pewnością oprą się upływowi czasu – mówi jeden z projektantów obiektu arch. Jarosław Rawerski  z pracowni Wolski Architekci.

Nowoczesne i minimalistyczne są także wnętrza. Skromne nie jest za to wyposażenie obiektu. Jest tu ponad 60 sal wykładowych z rzutnikami, dzięki którym wykładowcy mają możliwość prowadzenia zajęć multimedialnych. Znajdziemy tu także centrum e-learningowe UG, sale do tłumaczeń specjalistycznych wyposażone w systemy do tłumaczeń translatorycznych i kabiny symultaniczne, laboratorium językowe,  sale komputerowe oraz wyjątkową aulę, pełniącą również rolę nowoczesnej sali teatralnej.    W budynku odbywają się wystawy studentów ASP i koncerty znanych artystów, a także adeptów Akademii Muzycznej. Działają m.in. instytuty Anglistyki i Amerykanistyki, Skandynawistyki i Lingwistyki Stosowanej, Filologii Germańskiej, Romańskiej, Wschodniosłowiańskiej oraz Katedra Slawistyki.

Wnętrza budynku wykonane są  w większości z surowych materiałów np. beton, okładziny HPL, które słabo pochłaniają dźwięk, co mogłoby znacznie utrudnić pracę i naukę w obiekcie.

– Aby wyciszyć zwłaszcza te otwarte, wielopoziomowe przestrzenie, postawiliśmy na sufity akustyczne Rockfon Mono Acoustic. Są to jednolite sufity, wizualnie zbliżone do sufitów monolitycznych z płyt g-k, charakteryzują się jednak wysokim współczynnikiem pochłaniania dźwięków, dzięki czemu znacznie poprawiają komfort akustyczny pomieszczeń. W tym projekcie sprawdziły się idealnie – mówi Jarosław Rawerski. - Wszystkie rozwiązania akustyczne konsultowaliśmy z dr hab. Andrzejem Kulowskim z Politechniki Gdańskiej – podkreśla architekt.

Sufit w tej technologii zdał także egzamin w auli koncertowo-teatralnej. -

  W tym pomieszczeniu zaprojektowaliśmy wyspy sufitowe, które tworząc ciekawą „siatkę”, dają efekt nowoczesności i przestronności. Co więcej, pomiędzy płytami ukryte jest oświetlenie i cała instalacja audiowizualna. Duże znaczenie miał dla nas aspekt wizualny przy jednoczesnym zachowaniu odpowiednich parametrów akustycznych. Rockfon Mono Acoustic daje bowiem możliwość stworzenia gładkiego sufitu, który wpisuje się w architekturę tego obiektu  – mówi Jarosław Rawerski.
  
W korytarzach zaprojektowano dźwiękochłonne sufity modułowe z zastosowaniem płyt o wymiarach 120x120 cm i 120x60cm w połączeniu z sufitem z g-k. 
 
Projekt był współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007-2013.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY