REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!

  • Autor: Propertydesign.pl / AL
  • 06 lis 2017 09:00
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Bistro Špejle fot. Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!
Niezwykłe bistro, gdzie czeska kuchnia spotyka się z baskijską. Zaglądamy do środka!

Połączyli czeski "chlebíček" i tradycyjny baskijski pintxos. I tak powstało nowe miejsce na kulinarnej mapie czeskiej Pragi. Bistro Špejle oferuje szybki lunch w środku dnia, a wieczorową porą zaprasza na bardziej wysublimowane dania i nietuzinkowe koktajle.

REKLAMA

Architekci z pracowni Coll Coll nie ukrywają tego, że projekt obfitował w wiele wyzwań. Pierwszym z nich przed którym stanęli były… małe puzzle. Lokal, który zastali nie był przeznaczony na restaurację, wiedzieli, że będą musieli mocno ingerować w przestrzeń, zaś samo zadanie jakie postawił przed nimi inwestor, nie należało do tych najłatwiejszych. Architekci bowiem usłyszeli: "to miejsce musi być odpowiednie na śniadanie, obiad i drinka późną nocą. Jedzenie będzie różnorodne, serwowane jak pinxtos z Kraju Basków, ale lokalne i świeże. Design lokalu musi być prosty. Niech samo jedzenie robi show”.

Projektantom udało się wygrać z zastałą przestrzenią… pewną spektakularną sztuczką, dzięki której połączyli kuchnię z piwnicą, zaś jedzenie wyeksponowali przy 15-metrowym barze. Wyzwaniem było również zaprojektowanie przestrzeni, która pomoże w utrzymaniu szybkiego tempa obsługi klientów.

I wreszcie, ostatnim wyzwaniem, było stworzenie przestrzeni, która nie przytłacza, gdzie każdy czuje się swobodnie, ale przy tym jest to przestrzeń zmienna i elastyczna, tak aby sprawdziła się zarówno w dzień, jak i nocą. Oryginalny projekt zaproponowany przez architektów był znacznie „lżejszy”, ale nie funkcjonowałby tak dobrze w nocy. Po odwiedzeniu wielu restauracji typu pinxtos w Barcelonie, architekci zdecydowali się na nieco mroczniejszy koncept bistra Špejle.

Architekci postawiali na trzy oddzielne pomieszczenia, które różnią się tylko niewielkimi zmianami w meblach. Przestrzeń "Front" dedykowana jest szybkiemu jedzeniu lub drinkowi i tylko można tu stać, "Middle" jest bardziej poważna z tapicerowanymi krzesłami, zaś "Garden" z tyłu, ewidentnie bardziej rozrywkowa. Stoły ustawiono w dwóch rzędach, przy jednych wprowadzono trochę zieleni, a przy drugich detalem, który zwraca uwagę są zwisające żarówki z sufitu. Dodatkowe miejsca do siedzenia, dwa nieformalne stoliki ustawiono na "tarasie" przy zielonej ścianie w atrium.

Inwestorowi zależało również na tym, aby miejsce było jasne i czytelne dla wszystkich. Miało być prosto, więc nie znajdziesz tu menu. Świeże produkty są wystawione przy 15-metrowym barze, każdy może najpierw produkty zobaczyć, wybrać i zamówić. Obsługa jest zawsze do dyspozycji gości, więc o nic nie trzeba się martwić, tylko cieszyć się jedzeniem!


Lokalizacja projektu: Špejle, Jindřišská 16, 111 50 Praha 1

Realizacja: 2015-2016

Powierzchnia: 280 mkw.

Architekci: COLL COLL (Cyril Pavlů, Krištof Hanzlík, Kateřina Vondrová, Marek Fischer)

Współpraca: konstrukcja: ČEIS, światło: LEDOS

Zdjęcia: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Produkty wykorzystane w projekcie: krzesło nr 150 / TON; oświetlenie HOLO / Artemide; umywalka / LAVABO BASALTO NERO Mini i Ovale; sześciokątne płytki Rewind / Ragno

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY