REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 19 mar 2018 13:00
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
fot. Helian
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty
Niezwykły butik w Pekinie. Każda strefa ma swój klimat, a klient sam odkrywa jak rozlokowane są produkty

Butik o numerze 5.0 to w pewnym sensie ukoronowanie kilku letniej, nomadycznej podróży marki Anchoret po stolicy Chin. Niezwykły projekt opracowało Jang Studio.

REKLAMA

 - Patrząc wstecz zdecydowanie butik o numerze 3.0 był dla wszystkich esencją tego, co twórcy Anchoretu wypracowali sobie przez lata. Ale niestety latem 2017 pekińscy włodarze postanowili uporządkować miasto na swój sposób. Nastąpiły masowe wyburzenia i likwidacje małych ulicznych kramów, butików i barów. Lokalne życie w wielu dzielnicach wymarło, a jedyną alternatywą dla sklepikarzy pozostały centra handlowe. Anchoret 3.0 w godzinę za sprawą buldożera przeszedł do historii. Krótko po tym przyszła pora na tymczasowy Anchoret 4.0, ale docelowym lokum na wiele lat miał się stać lokal w podziemiu kompleksu handlowego TAIKOOLI. Tutaj mają prawo istnieć jedynie marki wybrane – wspomina projektant Filip Gałuszka, Jang Studio.

Anchoret zawarł umowę wynajmu na 130 mkw. tuż obok hotelu Opposite House autorstwa Kengo Kumy. Projektowo i wizerunkowo otwarta przestrzeń w tak skomercjalizowanym otoczeniu była dla projektantów z Jang Studio niewygodna i niepasująca do charakteru marki. Przecież Anchoret zawsze lokował się w starych, małych lokalach mieszkalnych, gdzie przechodziło się z pokoju do pokoju, gdzie każda strefa miała swój klimat, a klient sam krok po kroku odkrywał jak rozlokowane są produkty. - Na trzecim spotkaniu projektowym z ekipą Anchoretu padło hasło by postawić w nowej przestrzeni nasz stary butik 3.0. Po gromkim śmiechu zapadła cisza, a po 10 min dyskusji mieliśmy naszkicowany nowy plan działania. Dwa miesiące po tym spotkaniu Anchoret ponownie wrócił do domu – opowiada Filip Gałuszka.

Design: Filip Gałuszka

Zespół: Anchoret crew, Leo, Lv Gong, Mario

Wykonawca: Mr.Chen

Lokalizacja: Tai Koo LI, Pekin - Chiny

Zakres: Kompleksowy projekt wnętrz,mebli oraz wyposażenia

Zdjęcia: Helian

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.