REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 22 wrz 2017 13:08
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami
Biuro Panalpina od Origameo fot. mat. prasowe
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami
Origameo, czyli nowe biuro od A do Z. Przyjazna przestrzeń zaplanowana z pracownikami

Nowa siedziba firmy logistycznej Panalpina w warszawskim West Station to przykład przestrzeni zaplanowanej od podstaw i z wykorzystaniem wiedzy płynącej od ludzi, którzy korzystają z niej na co dzień. Dzięki ankietom i warsztatom zostało zaplanowane z wykorzystaniem oczekiwań pracowników, pozostając w zgodzie z jej kulturą organizacyjną. W procesie projektowania wspierał Panalpinę zespół architektów i socjologów Origameo z Grupy HB Reavis.

REKLAMA

Wiele firm, których praca opiera się działaniach operacyjnych, nadal ostrożnie patrzy na rozwiązania biurowe, które wykraczają poza przestrzeń biurek pracowników. Jednak i w tym gronie rośnie świadomość pracodawców dotycząca komfortu i zdrowia ludzi, którzy budują sukces ich organizacji. Panalpina to firma o szwajcarskim rodowodzie, pomagająca klientom w zakresie planowania, consultingu oraz wdrażania rozwiązań we frachcie lotniczym, morskim i kolejowym oraz logistyce kontraktowej. W związku z rozwojem, na początku 2017 roku, firma podjęła decyzję o przeprowadzce swojego warszawskiego oddziału, w którym obecnie zatrudnia około 30 osób – jego nową siedzibą stał się biurowiec West Station zrealizowany przez firmę deweloperską HB Reavis tuż przy dworcu Zachodnim.

- Wraz z rozwojem firmy zauważyliśmy, że nasze biuro w Warszawie w pewnych obszarach wymagało ulepszeń. Stworzenie przestrzeni, która umożliwi maksymalnie efektywną pracę oraz przyciągnie nowe talenty, okazało się sporym wyzwaniem. Dlatego zdecydowaliśmy się, że w procesie tym pomogą nam eksperci – mówi Wojciech Gułaj, szef biura Panalpina w Warszawie.

W planowaniu i aranżacji nowego biura Panalpinę wspierała firma Origameo wchodząca w skład Grupy HB Reavis. To zespół architektów, socjologów oraz konsultantów biznesowych, specjalizujący się w tworzeniu układu przestrzennego i designu biura na podstawie badań prowadzonych wśród pracowników danego najemcy.

- Rozwiązania, które oferujemy to połączenie wizji klienta, wniosków z badań i obserwacji uczestniczących oraz naszej wiedzy z obszaru projektowania, psychologii i badań społecznych. W tym konkretnym przypadku, naszym atutem była też znajomość budynku. West Station to dzieło naszych kolegów i koleżanek z tej samej organizacji – mówi Anna Duma, Workplace Consultant w Origameo.

Jednym z najważniejszych etapów planowania nowego biura Panalpina była seria ankiet i warsztatów przeprowadzonych w modelu „design-thinking”. - Pokazały one, że Panalpina to miejsce, w którym preferowany jest bezpośredni kontakt z ludźmi, odbywa się wiele spotkań, a z drugiej strony profil firmy oznacza też częstą pracę przed ekranem komputera czy przy telefonie – komentuje Anna Duma. Nie dziwi zatem fakt, że wśród najczęstszej wymienianych uciążliwości poprzedniej siedziby Panalpina znalazły się: brak wystarczającej liczby miejsc do spotkań w małych i większych grupach, rozmów telefonicznych czy pracy w ciszy.

- W kolejnej fazie diagnostycznej dokładnie zbadaliśmy mapę relacji pomiędzy pracownikami oraz przeprowadziliśmy obserwacje zajętości i sposobu użytkowania miejsc pracy w Panalpinie. Dzięki temu, przystępując do projektowania nowego biura, wiedzieliśmy w jaki sposób na co dzień korzystają oni ze stanowisk roboczych, jak wygląda obłożenie sal konferencyjnych oraz jak przebiega proces wymiany informacji w biurze – kontynuuje Anna Duma.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY