Oto najnowsze biuro Kantar w warszawskim Koneserze. Zaglądamy do środka



Propertydesign.pl - 13-11-2018 13:01


Kantar Polska SA to jedna z największych na świecie firm zajmujących się badaniami opinii publicznej. To właśnie dla niej Tétris Poland zaprojektował i zbudował nowe biuro mieszczące się w kompleksie Koneser na warszawskiej Pradze.

Projekt koncepcyjny został stworzony w ciągu dwóch miesięcy i obejmował zaprojektowanie trzech pięter, które łącznie stanowią powierzchnię niespełna 5 000 mkw. Prace nad koncepcją rozpoczęto od przeprowadzenia wywiadów z pracownikami w celu poznania ich preferencji. Dzięki tej współpracy zespół Tétris mógł stworzyć przestrzeń, która w pełni spełniałaby ich oczekiwania i nawiązywała do tego, czym zajmuje się Kantar Polska SA. Głównymi motywami w projekcie były lokalizacje, w których pracownicy firmy przeprowadzają badania i spotykają swoich respondentów, czyli po prostu miasto, reprezentowane tu przez skwer, centrum, czy teatr.

Inspirujące miasto

Zaprojektowane sale konferencyjne nawiązują do codziennych miejsc lokalnych społeczności jak: bazar, biblioteka, drogeria, delikatesy, pchli targ, autobus, tramwaj, szkoła. Na mobilnych ścianach w największej sali „miasto” po złożeniu wszystkich ruchomych elementów podziwiać można okalającą pomieszczenie grafikę przedstawiającą Warszawę.

Ponadto każde z trzech zaprojektowanych pięter, otrzymało własną tożsamość poprzez identyfikację kolorystyczną: piętro trzecie – szarości, czwarte – odcienie żółci, piąte – odcienie niebieskiego.

Aneksy kuchenne nawiązują również do przestrzeni związanych z lokalną gastronomią takich jak: bar mleczny, kafejka, bistro i klubokawiarnia, w której znajdują się piłkarzyki. Jest tam także pub z wyjściem na taras. W biurze znajdują się także strefy chillout nawiązujące do motywów takich, jak: pociąg, przystanek, plaża, klub, ławeczka i siłownia. Hushroomy do rozmów telefonicznych wystylizowano na kioski.

Należało połączyć siły

Prace nad aranżacją i wykończeniem przestrzeni znajdującej się w biurze Kantar Polska SA wymagały połączenia sił zespołu projektantów i wykonawców. Wspólnie stworzyli oni wnętrze, które nie tylko stanowi reprezentację firmy, ale także pozwala swoim pracownikom na pracę w bardzo komfortowych i przyjaznych warunkach.

Design dopasowany do klienta

Zespół architektów pod okiem Danuty Barańskiej, dyrektor kreatywnej Tétris, opracował koncepcję, która nie tylko spodobała się inwestorowi, ale również wynikała ze współpracy z osobami zaangażowanymi w proces jej powstawania ze strony Kantar Polska SA i była dopasowana do ich oczekiwań i wymagań związanych z aranżacją.

- Biuro Kantar to nie tylko przestrzeń do pracy. Zadbaliśmy o to, żeby powierzchnia była przyjazna i komfortowa dla pracowników. Znaleźliśmy miejsce również dla zieleni, od małych roślin doniczkowych, po większe gabarytowo. Ponadto przenieśliśmy z poprzedniej lokalizacji akwarium, które stało się wręcz wizytówką poprzedniej lokalizacji biura, a w obecnej wzbogaciło strefę powiązaną z recepcją. W projekcie biura ważny dla nas był również komfort pracowników i zapewnienie im odpowiednich warunków pracy, zaprojektowaliśmy rozkład biurek tak, by docierało do nich jak najwięcej światła z zewnątrz. Ilość docierającego światła można regulować za pomocą zamontowanych żaluzji i rolet, które dodatkowo chronią przed nadmiernym oświetleniem słońcem powodującym olśnienie czy przegrzaniem powierzchni - mówi Danuta Barańska.

Efekt końcowy

Nad przebiegiem prac budowlanych czuwał Krzysztof Marszałek, Senior Project Manager w Tétris. Do jego zadań należało zadbanie o to, by każdy element zaprojektowanej przestrzeni znalazł odzwierciedlenie w rzeczywistości. Podczas wykonywania realizacji ważna była współpraca architektów z zespołem wykonawczym i podwykonawcami, aby zapewnić efekt końcowy zadowalający klienta. Warto podkreślić także fakt, że przy realizacji pracowało około 250 pracowników fizycznych, co na realizacjach fit-outowych jest naprawdę niecodziennym, a zarazem trudnym przypadkiem.

- Biuro Kantar jest bardzo szczególne, z tego względu, że całość prac począwszy od koncepcji, po projekt wykonawczy i prace budowlane należał do jednej firmy – Tétris. Poza tym na uwagę zasługuje czas, w jakim została wykonana powierzchnia licząca ponad 4 500 mkw. - prace te zajęły 14 tygodni. Stworzone przez nas biuro charakteryzuje się wieloma unikatowymi rozwiązaniami zastosowanymi w przypadku sal konferencyjnych, aneksów kuchennych, czy recepcji. Wykonanie pomieszczeń stylizowanych na teatr, bibliotekę, autobus, czy aneks kuchenny w formie pubu było dla nas zarówno technicznym jak i designerskim wyzwaniem. Po wykonaniu projektu możemy powiedzieć, że wnętrza robią duże wrażenie i umożliwiają pracownikom przeniesienie się w inne przyjaźniejsze klimaty, w których mogą poczuć się przytulnie i swobodnie – opisuje Krzysztof Marszałek.

Wyjątkowa lokalizacja

Centrum Praskie Koneser to bardzo wyjątkowe miejsce, gdzie od listopada 2016 roku Tétris zaprojektował już 15 tys. mkw. i wykonał ponad 12 tys. mkw., a prace nad kolejnymi projektami jeszcze trwają. Jest to przestrzeń powstałej w 1897 roku fabryki wódki, która obecnie nabrała nowego charakteru. Kantar Polska SA zajmuje największą powierzchnię w budynku O, będąc tym samym jednym z największych najemców tego kompleksu. Koneser to modna i designerska przestrzeń, która przyciąga swoim wyglądem, lokalizacją oraz oferowanymi przestrzeniami. To też idealne miejsce dla start-up’ów, a także na organizację konferencji, koncertów, czy targów, do których przeznaczone jest Centrum Konferencyjne oraz Plac Konesera.

Centrum jest bardzo dobrze skomunikowane. W pobliżu znajduje się stacja metra Dworzec Wileński, oraz stacje Veturilo. Zapewnione są tam także udogodnienia dla rowerzystów takie jak prysznice, szafki, a wokół nie brak jest restauracji, sklepów, czy siłowni, znajduje się tam także Muzeum Polskiej Wódki. W bezpośrednim sąsiedztwie zostanie również otwarty pierwszy w Polsce hotel Moxy. Jest to bardzo atrakcyjny przykład wielofunkcyjnej architektury, gdzie mieszkańcy Warszawy mogą cieszyć się urokami miejskiego życia.