REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 24 mar 2016 16:57
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Przedszkole Żółty Słonik, XY Studio, DLH
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio
Projekt pełen kolorów - Żółty Słonik od XY Studio

Przed architektami z XY Studio postawiono wyzwanie – stworzenie przedszkolnego obiektu, który sprawi, że nauka będzie ciekawsza, a zabawa bardziej edukacyjna. I najważniejsze -  budynek musi podobać się dzieciom.

REKLAMA

Przedszkole Żółty Słonik w Ostrowi Mazowieckiej skupia uwagę nie tylko ze względu na ciekawą bryłę budynku.

Dziedziniec przedszkola połączono bezpośrednio z  salami dydaktycznymi. Przeszklenia korytarzy i niskie zadaszenia stanowią obejście dziedzińca i łączą się bezpośrednio z salami dydaktycznymi. Sprawiają, że zaciera się granica między wnętrzem a otoczeniem, zarówno dla przebywających w środku budynku, jak bawiących się na patio, a sam budynek wydaje się być mniejszy niż w rzeczywistości.

- Rolę serca placówki pełni dziedziniec wewnętrzny, z dużą piaskownicą i drzewem, które daje cień w upalne dni. Od strony północnej domyka go zadaszona altana, pełniąca funkcje rekreacyjne. Zastosowana na zewnątrz deska kompozytowa Viva Teak z oferty DLH każdego dnia musi sprostać wielu małym nóżkom. Produkt ten łączy zalety drewna i polimerów oraz charakteryzuje się dużą wytrzymałością - mówi Dorota Siblińska z pracowni XY Studio.

Budynek został usytuowany względem stron świata, w sposób zapewniający wymaganą przepisami ilość światła, zachowując jednocześnie duży poziom zacienienia na dziedzińcu wewnętrznym. Obniżenie poziomu nadproży i wydłużenie otworów pozwoliło uniknąć konieczności przesłaniania górnych powierzchni okien roletami przed bezpośrednim przegrzaniem pomieszczeń zbyt mocnym snopem światła. W każdej sali zaprojektowano po 2 lub 3 świetliki dachowe. Tego typu doświetlenie zapewnia więcej światła, niż okna o standardowych wymiarach.

Również aranżacja dziedzińca została zaprojektowana z myślą o codziennych „wędrówkach” światła i cienia. Usytuowanie centrum zabaw pomiędzy skrzydłami budynku zapewnia komfort i bezpieczeństwo dzieciom przebywającym w piaskownicy oraz w podcieniach wokół dziedzińca. W ciągu dnia zacieniona jest zamiennie przynajmniej połowa dziedzińca, dzięki czemu ani przestrzeń zewnętrzna ani korytarze nie przegrzewają się. Korytarze pełnią funkcje szatni, są jasne, przeszklone i łączą się z dziedzińcem.

Życie przedszkola toczy się wokół drzewa rosnącego pośrodku wewnętrznego dziedzińca. Dziedziniec z altaną dopełniają bryłę budynku, pełnią funkcje widowni i sceny - letniego placu zabaw. Skrzydła budynku stanowią również barierę przed wiatrem, co powoduje wydłużenie czasu, który dzieci mogą bezpiecznie i komfortowo spędzać na świeżym powietrzu. W tak starannie zaprojektowanym miejscu łatwiej przyzwyczaić się do rozłąki z rodzicami, a dzięki formie bryły i otoczenia - uwrażliwić dzieci na piękno otaczającego nas świata.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY