Property Design Awards 2019: Te inwestycje nominowaliśmy w kategorii: Design - Wnętrza Biura



PropertyDesign.pl - 08-01-2019 13:01


Nordea Scandinavia Office, Biuro TDJ w .KTW I, siedziba SMYK, siedziba CEDC International i Scholz & Friends Advertising Agency to wielka piątka nominowanych w kategorii "Design - Wnętrza Biura" w konkursie Property Design Awards 2019.

Konkurs Property Design Awards organizowany jest w ramach 4 Design Days – największego w tej części Europy wydarzenia rynku nieruchomości, architektury, wnętrz i wzornictwa, które odbędzie się w dniach 24-27 stycznia 2019 roku w MCK i Spodku w Katowicach oraz konferencji Property Forum Katowice 2019. Konkurs ma za zadanie nagrodzić najlepsze projekty komercyjne i publiczne w Polsce oddane do użytku do końca 2018 roku.

Tutaj - możesz oddać swój głos!

A oto wielka "piątka". Te inwestycje nominowaliśmy w kategorii: Design - Wnętrza Biura

Nordea Scandinavia Office, projekt: Workplace Solutions, inwestor: Nordea

Skandynawskie ikony architektury rozlały się po kolejnych piętrach siedziby Nordea w Gdyni. Ścieżki rowerowe i kolorowy plac miejski Superkilen w Kopenhadze, słynna opera w Oslo, kościół Temppeliaukio w Helsinkach - tym inspirowane jest Scandinavia Office. To 5 pięter i 5500 mkw. w których przywołują architekci ducha miejsc skąd wywodzi się Nordea. Tu design, który podkreśla tożsamość organizacji podąża za funkcją. To połączenie tworzy biuro, które mówi nam "dlaczego", a nie "gdzie" chcemy pracować. Projektowanie przestrzeni pracy, tak jak planowanie miast polega na kreowaniu miejsc w których ludzie budują relacje. Architekci mieli stworzyć biuro, które naturalnie inspiruje do interakcji, gdzie człowiek czuje się swobodnie. Łącząc swoją wiedzę z badań środowiska pracy dla zespołów agile oraz wnioski z poprzednich projektów dla Nordea zaprojektowali biuro, w którym aż 40 proc. stanowią nieformalne miejsca wspierające spontaniczne spotkania i wymianę wiedzy. Pozostała powierzchnia to elastyczne strefy pracy umożliwiające różne typy aktywności: skupienie, burze mózgów, wideokonferencje, spotkania ad-hoc. Wszystko płynnie łączą wątki tematyczne z różnych skandynawskich krajów.

Biuro TDJ w .KTW I, projekt: Medusa Group, inwestor: TDJ

Nowa siedziba TDJ znajduje się w biurowcu .KTW I, w sercu Katowic. Sam budynek wyróżniają zaawansowane technologicznie funkcje i proekologiczne rozwiązania. Głównym celem projektu wnętrz biura było stworzenie spójnej kompozycji, w której współczesny, surowy charakter obiektu współgra z prostym uszlachetnieniem naturalnych materiałów. Zamierzenie to zostało osiągnięte poprzez inteligentne zestawienie konstrukcji betonowej, okładzin miedzianych i chromowanych wykończeń z dębem, zwęglonym drewnem i zielonymi roślinami. W TDJ to ludzie są podstawą każdego sukcesu, dlatego szczególną uwagę zwrócono na jakość środowiska biurowego. Funkcjonalny układ przestrzeni roboczych, regulowane oświetlenie i atrakcyjny system identyfikacji wizualnej tworzą przyjazne środowisko dla pracowników. Komfortowe stanowiska pracy są uzupełniane przez różnorodne przestrzenie użytkowe, w tym obszerną strefę wspólną. Można się tu zrelaksować, wyciszyć lub wyjść na przytulnie urządzony taras i podziwiać miejski pejzaż.

Nowa siedziba Smyka, projekt: Trzop Architekci, inwestor: Smyk

Spieszysz się na spotkanie? W siedzibie Smyka mają na to sposób - zamiast korzystać z tradycyjnych rozwiązań można skomunikować się pomiędzy dwoma piętrami spółki przy użyciu zjeżdżalni. W centralnym miejscu biura zaprojektowana została parkowa strefa wspólna sprzyjająca odpoczynkowi, relaksowi i integracji wśród pracowników. Biuro wyposażone zostało w ergonomiczne miejsca pracy i gabinety, rożnej wielkości miejsca spotkań oraz strefy odpoczynku dla dużych i małych odwiedzających. W projekcie zastosowano także rozwiązania akustyczne, dzięki którym praca jest bardziej komfortowa i efektywna. W nowej siedzibie Smyka pracownia Trzop Architekci wprowadziła zaskakujące, nowoczesne elementy, wykraczające poza uznane standardy powierzchni biurowych. W centralnym miejscu powstała przestronna, otwarta przestrzeń socjalna łącząca dwa piętra najemcy. Strefa wspólna wyposażona w otwartą klatkę schodową i alternatywę dla niej – żółtą zjeżdżalnię, to miejsce pozytywne, optymistyczne, pozwalające na zmianę perspektywy - to ważny aspekt dla pracujących tam projektantów zabawek i ubrań dla dzieci. Design oparty został o inspiracje placem zabaw w miejskim parku, stąd odważne kolory i obłe ścieżki. Unikatowym rozwiązaniem jest także logo Spółki zaprojektowane w formie miękkiego, naściennego siedziska.

Siedziba CEDC International, projekt: Trzop Architekci, inwestor: CEDC International

Przestrzeń biura CEDC International podzielona została na części. Pierwszą stanowi strefa z reprezentacyjną recepcją. Dalej znajduje się bar i strefa wspólna, służąca integracji pracowników i spotkaniom z klientami. Strefa dla pracowników CEDC podzielona została na działy odpowiedzialne za wino, whisky i wódkę. Przestrzeń każdego z nich cechuje design spójny z brandingiem produktów. Każdy dział posiada ergonomiczne miejsca pracy, sale spotkań, kuchnie i wygodny chill out. Podział funkcjonalny przenika się z designem, dzięki temu możemy szybko odnaleźć się w biurze. Dzięki połączeniu różnego typu przestrzeni, pomimo dużej powierzchni, biuro ma kameralny charakter i jest interesujące. Siedziba CEDC International to wyjątkowy projekt w skali przestrzeni biurowych w Polsce. Zastosowane rozwiązania zostały skrojone na miarę Spółki, z myślą o jej specyfice i produktach. Meble, detale i rozwiązania projektowe są ściśle związane z branżą inwestora. Dbałość o szczegóły i konsekwencja pozwoliły na stworzenie biura, które stało się wizytówką CEDC. Ważnym aspektem było wykorzystanie w projekcie naturalnego drewna, które jest niezbędne w procesie wytwarzania alkoholi i stanowi korzystny element w kształtowaniu przestrzeni biurowej.

Scholz & Friends Advertising Agency, projekt: KOS Architects

W warszawskiej agencji reklamowej Scholz & Friends zmieniło się podejście do wspólnej pracy. Tradycyjne zespoły kreatywne, zwykle wyznaczane jako odrębne grupy, ewoluowały w kierunku bardziej elastycznej organizacji. Pracownicy mogą swobodnie poruszać się pomiędzy otwartymi i nieprzydzielonymi miejscami. Udało się tego dokonać, dzięki pracowni KOS Architects. - Wszyscy pracownicy, począwszy od recepcjonistki do prezesa, siedzą przy długim stole, który wije się przez całe pomieszczenie. Symbolicznie ten stół „mówi” wiele o polityce firmy, a zarazem jest ciekawą formą wewnętrznej architektury – płaszczyzną, na której wszystko staje się możliwe - mówił architekt Łukasz Kos.

Poszczególne miejsca pracy zostały zastąpione długim stanowiskiem z widokiem na miasto, które zachęca do pracy wspólnej lub solowej. Dzięki temu pracownicy mogą szybko przełamywać bariery między sobą oraz w bardziej efektywny sposób działać na rzecz klientów. Pod względem architektonicznym długi stół "przedziera się" przez przestrzeń, w której zespoły mogą się zbierać i pracować przy "biurku". Kształt stołu umożliwia organizowanie większych spotkań grupowych i sesji burzy mózgów.