REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Restauracja z widokiem na jezioro

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 16 lut 2016 15:16
Restauracja z widokiem na jezioro
Projekt restauracji nad jez. Rusałka, fot. PION
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro
Restauracja z widokiem na jezioro

Projekt obejmował rewitalizację zabudowań restauracji i baru plażowego należących do ośrodka nad jeziorem Rusałka ważnego punktu na rekreacyjnej mapie Poznania. Ze względu na niewielką odległość od centrum miasta, mieszkańcy odwiedzają to miejsce także poza sezonem letnim. Za projekt odpowiada pracownia Mili Młodzi Ludzie.

REKLAMA

Początkowo inwestor chciał przenieść restaurację i bar do wnętrz kontenerów, które będą przywożone na miejsce wyłącznie latem. Na podstawie wizji lokalnej, projektanci stwierdzili, że ustalony program można zrealizować poprzez adaptację zaniedbanych budynków. Poza argumentem budżetowym, takie rozwiązanie ma też inne zalety: pozwala funkcjonować restauracji cały rok, a teren planowany pod kontenery pozostał do dyspozycji plażowiczów.

Architekci zrealizowali więc plan odrestaurowania istniejącej zabudowy, a także ustalil wspólny mianownik wizualny dla baru i restauracji. Postawili na biel oraz niebieskie i czerwone akcenty, spójne z identyfikacją wizualną ośrodka.

Biorąc pod uwagę lokalizację kompleksu, postawili sobie za priorytet aranżację restauracji tak, aby wszyscy jej goście mogli cieszyć się widokiem na jezioro. Dlatego też wysokość siedzisk narasta wraz z oddalaniem się ich od wody od leżaków, przez regularne stoły i krzesła, aż po ławkę na wysokości parapetu po przeciwległej stronie sali.

Drugą część projektu tworzy bar, który funkcjonuje wyłącznie latem. W związku z tym architekci  mogli otworzyć go na otoczenie o wiele bardziej niż restaurację, wręcz częściowo wciągnąć je do wnętrza. Dzięki wysypaniu podłogi piaskiem klienci mogą korzystać z baru bez opuszczania plaży. Jedynym elementem dekoracyjnym są odświeżone rowery wodne, znalezione na terenie ośrodka.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY