REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

Forbo
×

Szukaj w serwisie

Restauracje w galerii - tak powinno się projektować strefy food court

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 31 sty 2017 10:22
Restauracje w galerii - tak powinno się projektować strefy food court
fot. mat. prasowe
Restauracje w galerii - tak powinno się projektować strefy food court
Restauracje w galerii - tak powinno się projektować strefy food court
Restauracje w galerii - tak powinno się projektować strefy food court
Restauracje w galerii - tak powinno się projektować strefy food court
Restauracje w galerii - tak powinno się projektować strefy food court

Ponad 400 nowych krzeseł, sof i stolików plus 172 lampy - Galeria Jurajska w ubiegłym roku otrzymała designerską strefę restauracyjną m.in. z wiszącą, industrialną konstrukcją, która przypomina 100-letni szyld fabryki. Za projekty przebudowy strefy foodcourt odpowiada firma MAAS Projekt, a samo przedsięwzięcie jest nominowane do nagrody Property Design Awards 2017 w kategorii "Design – wnętrza: Centrum handlowe".

REKLAMA

Ubiegłoroczny remodeling i powiększenie strefy restauracyjnej (tzw. food court) w Galerii Jurajskiej w Częstochowie to zmiana zarówno układu tej części obiektu, jak i wystroju. Prace objęły w sumie ponad 2 tys. mkw.  Pojawiło się także kilka dodatkowych elementów, dotąd niespotykanych w galeriach handlowych w Polsce. Odświeżony food court pomieścił ponad 100 stolików i ponad 300 siedzisk.

Stylistyka strefy nawiązuje do nowoczesnych restauracji i kawiarni. Przestrzeń restauracyjna została podzielona na pięć części, które oddzielone zostały prześwitującymi przepierzeniami. Zdecydowano się także na optyczne zmniejszenie wysokości strefy poprzez podwieszenie ażurowych sufitów i pomalowanie ścian na ciemny kolor. Uzyskany w ten sposób efekt odcięcia od ogromnej przestrzeni galerii handlowej, ma zapewnić większą prywatność i wygodę.

W wystroju odświeżonego food court'u dominuje nowoczesna stylistyka i design, połączony z elementami industrialnymi. Przemysłowy klimat znajdujemy m.in. w zawieszonych na łańcuchach lampach, a także w surowej, betonowej posadzce oraz w podwieszonej konstrukcji wykonanej z metalu i otoczonej żarówkami.

Ta ostatnia stylistyka nawiązuje do przemysłowych, nitowanych szyldów znanych z początku XX wieku. Imponujący jest także jej rozmiar. Dekoracja rozwieszona jest aż przez dwa piętra galerii. Dopełnieniem całości są nowe meble - w sumie ponad 400 elementów, dopasowanych do poszczególnych części strefy. Nowością jest także strefa barowa z wysokimi hokerami i ladą oraz strefa wypoczynku, z sofami i stolikami kawowymi, ustawionymi przy szklanej fasadzie obiektu.

-  Zamieniliśmy food court w modną restaurację. Chcieliśmy domknąć tę przestrzeń, sprawić, że stanie się mniej stołówkowa. Udało się to dzięki połączeniu nowoczesnego designu, przemysłowej surowości z kilkoma akcentami artystycznymi i roślinnością. Ponadto zagraliśmy zastaną już przestrzenią, idealnie wpasowując olbrzymie okno w koncepcję. Dzięki temu stworzyliśmy jedną z najciekawszych stref tego typu w Polsce - mówi Henryk Łaguna, główny projektant Maas Projekt.

I faktycznie, Galeria Jurajska w odróżnieniu od innych galerii handlowych postawiła na odważne rozwiązania projektowe. Ciekawostką jest podział poszczególnych stref. Rozdzielają je nie tylko przepierzenia, ale także "dywany" z terakoty, czyli podłoga o różnych wzorach i fakturze. To nawiązanie do klimatu z restauracji hiszpańskich. Interesującym elementem jest także grafika XXL na jednej ze ścian, a także oświetlenie. Specjalny klimat budują aż 172 lampy i kinkiety.

Jakość przedsięwzięcia doceniono w konkursie Property Design Awards 2017 - projekt Maas Projekt nominowano w kategorii "Design – wnętrza: Centrum handlowe". Jeśli uważasz, że częstochowski projekt zasługuje na nagrodę - zagłosuj tutaj.

Laureatów konkursu poznamy podczas 4 Design Days, które w dniach 16-19 lutego odbędzie się w Katowicach. To wyjątkowe wydarzenie łączące profesjonalistów, pasjonatów i odbiorców dobrego wzornictwa. Więcej na www.4dd.pl.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY